Ilyen egy pártközi ifjúsági vita a lakhatásról, amire a Fidesz utánpótlása magasról tett

Kidolgozott programja a problémát illetően egyedül a Jobbiknak és az LMP-nek van.

A lakhatási probléma egyre több embert érint ma Magyarországon, nem csupán a növekvő szegénység miatt, de az emelkedő ingatlan és albérlet költségek okán is. Egyre sürgetőbbé válik a probléma megoldása, ám a kormány a Jobbik ezzel kapcsolatos javaslatait rendre lesöpri az asztalról. Az A38 hajón tartott beszélgetésre a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteit hívták meg, ám végül csak a Jobbik IT, az LMP, az Együtt ifjúsági tagozata és a parlamenten kívüli Momentum képviseltették magukat. Sajnálatos módon a kormánypártok fiataljai ismét nem mutattak hajlandóságot a vitára.

A beszélgetés során egyértelművé vált, hogy kidolgozott programja a problémát illetően egyedül a Jobbiknak és az LMP-nek van. A Momentum képviselője elismerte, hogy nekik nincs programjuk, ők hamarosan országjárásba kezdenek, ahol megkérdezik az embereket, az Együtt képviselőjének pedig zavaros mondandójából a szakmai javaslatok teljes hiánya tükröződött.

Kiriák Klaudia, a Jobbik IT országos alelnöke elmondta, hogy bérlakás-építési programot kellene indítani, melyek későbbi lakói idővel a lakások tulajdonosaivá válhatnak, ha szükséges államilag támogatott kedvezményes hitel biztosításával. Mindemellett fel kell mérni az üresen álló ingatlanok számát és állapotát, melyek számottevő részét közmunka keretében újra lakhatóvá lehetne tenni. Nem elhanyagolandó, hogy európai viszonylatban hazánkban az egyik legalacsonyabb (2,4%) önkormányzati tulajdonú bérlakások mértékét is növelni kell.

A szervezet képviselője beszámolt személyes tapasztalatairól is a lakhatási szegregációt érintően. Elmondása szerint az egyre súlyosbodó helyzet egyfelől a leszakadó rétegek kiszélesedését jelenti, mellyel párhuzamosan a többszörösen felhalmozott hátrányok (alacsony iskolázottság, lakhatási körülmények, munkanélküliség, rossz egészségügyi állapot) kilátástalanná teszik százezrek életét. A szegénytelepek és lakóik helyzete a rendszerváltás óta megoldatlan, az integrációs stratégiák sorra buktak el, miközben milliárdokat öntöttek a regnáló kormányok egy „feneketlen kútba”. Véleménye szerint komplex megoldásra van szükség, melynek nélkülözhetetlen eleme a jelenlét alapú szociális munka, vagy oktatási és képzési elemek, de mindezek egy erős összetartó közösség nélkül működésképtelenek. Fel kell ébreszteni az emberekben az igényt a változtatásra, a tanult tehetetlenségből ki kell segíteni őket.

A megjelentek egyetértettek abban, hogy a civil szervezeteket jobban be kell vonni a munkába, hiszen a terepen lévő szervezetek képviselői nagy tudással rendelkeznek, melyek hasznosak lehetnek a mindenkori kormányzat számára. A politika és a civil szféra között tátongó űrt be kell tölteni, az első lépés megtétele pedig a civilekre marad.