Így végeztek az Iszlám Állam parancsnokaival Irakban

Abu Bakr al-Bagdadi bár megsebesült, de túlélte a támadást.

A légi támadást szombaton hajtották végre az iraki légierő F-16-os harci repülőgépei a nyugati Anbár kormányzóságban. A hadsereg közzétett egy listát is, amelyen az iszlamisták 13 parancsnoka volt felsorolva, akik állítólag életüket vesztették a bombázásban. Bagdadi neve ugyanakkor nem szerepelt ezen a névsoron.

Korábban az arab sajtó iraki katonai forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a dzsihadista szervezet vezére súlyosan megsebesült, amikor a szíriai határon fekvő Káim városát találatok érték. Értesülések szerint Bagdadit ezt követően Szíriába szállították át egy kórházba.

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök a France-24 francia televíziónak múlt héten adott interjújában elmondta: megállapították Bagdadi tartózkodási helyét, sikerült őt elszigetelni, mozgását pedig követni tudják. Egyéb részletet azonban nem közölt az iraki kormányfő.

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák október 17-én indították meg a támadást az Iszlám Állam iraki fellegvára, Moszul ellen, amelyet 2014-ben rohantak le a szélsőségesek, és ahol Bagdadi nem sokkal később kikiáltotta az Iszlám Állam "kalifátusát". Az iraki erőknek a hadművelet kezdete óta sikerült elfoglalniuk a keleti városrészeket, de a nyugati negyedeket még mindig a dzsihadisták ellenőrzik.