Mikor nem ismer irgalmat a kormány

Az órák védelme a házak tulajdonosainak a dolga, de erről az utóbbi évek enyhe telei miatt sokan megfeledkeztek. A megszokottnál több téli tüzelő költségeit tetézhetik az elfagyott vízórával és az elfolyt vízzel járó kiadások.  
A téma kapcsán Sneider Tamás, a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke a Nemzeti fejlesztési miniszterhez fordult. A képviselő javaslata szerint egy vis maior keret elkülönítésével kamatmentes hitelt kellene biztosítani a hibák azonnali kiküszöbölésére, hogy senki se maradjon víz nélkül.
 
A kormány nevében válaszoló Fónagy János államtitkár a vonatkozó jogszabályokra és Kormányrendeletre hivatkozva leszögezte: a vízmérési hely, valamint a fogyasztásmérő fagy elleni védelme a felhasználó felelőssége. A felhasználó a mulasztása miatt megrongálódott vízóra javításának, pótlásának, szerelésének költségeit, továbbá valamennyi ezzel összefüggő kárt a víziközmű-szolgáltatónak megtéríti.
 
"Sajnos az államtitkár úr félreértett valamit, hiszen nem a hivatkozott jogszabályokban leírtakat vitattam, hanem az előállt problémára tettem javaslatot. Ráadásul - és ezt a problémát sajnos kikerüli a válasz - sokak otthonában, köztük egyedülálló időseknek és kisgyermekes családoknak az otthonában fagyott szét a teljes vízcsőrendszer a pincében, ők szomszédok és a rokonok segítségével ballonokban tárolt vizet használnak tisztálkodásra, ivásra, mosogatásra, a toalett leöblítésére. Nem gondolom, hogy a javítások költségeit át kéne vállalni az államnak, de ahol ez gondot jelent, ott a költségek megelőlegezésében - kamatmentes hitel formájában - lehetne segíteni" - fogalmazott Sneider.
 
Az Országgyűlés jobbikos alelnöke szerint a kormányzati "szívtelenséget" a politikusbűnözéssel szemben kellene inkább gyakorolni, ott viszont inkább az irgalmas szamaritánus szerepében tetszelegnek.