"A beléptetési rendszer bevezetése szigorúra sikerült, emiatt veszítettünk el szurkolókat" - Csányi

Csányi Sándor sok mindenről beszélt.

Csányi Sándor – a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke a Nemzeti Sportnak adott interjút, melyben több témát is érintettek.

A tavalyi Európa-bajnokságon való részvétel hatalmas siker volt a sportágnak, de ez nem jelenti azt, hogy mostantól az összes világversenyen ott leszünk. A 2020-as Eb-re viszont szinte kötelező a kijutás, ahol hazai pályán is játszhatnánk csoportmeccseket.

Nem állíthatjuk azonban, hogy minden világversenyre képesek leszünk kijutni, ez a nálunk sokkal jobbaknak sem sikerül mindig.

Csányi szerint probléma, hogy túl kevés fiatal tehetség érkezik az alacsonyabb osztályokból, így minden lehetőséget figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy a lehető legerősebb játékoskeretet tudjuk összeállítani.

Nem érkezik elég fiatal például az alacsonyabb osztályokból, kevesebb, mint a legjobb bajnokságokban, mintha nem mindenkit fedeznének fel nálunk.

Talán hasonló lehetett Kleinheisler László esete is a Videotonnál, akit nyilvánvaló tehetsége ellenére száműztek a második csapathoz.

Kis ország vagyunk, szükségünk van minden tehetségre, érkezzen akár Romániából, Németországból vagy bárhonnan, minden támogatást megadunk ahhoz, hogy külföldön futballozó magyar kötődésű fiatalok a magyar labdarúgás hasznára lehessenek.

Bernd Storckról elmondta, hogy már az U20-as világbajnokságon kiderült, hogy tud csapatot építeni, ezért is esett rá a választás Dárdai Pál után. Az MLSZ azt szerette volna, ha továbbviszi a Hertha Berlin edzőjének stábját, amibe először bele is egyezett, később viszont változtatni szeretett volna a pótselejtezők előtt, ez végül pozitívan sült el.

Üresek a stadionok

Dárdainak volt még az a javaslata, hogy az Eb után az első három bajnoki forduló legyen ingyenes, hogy át tudják menteni a felfokozott érdeklődést a bajnokság idejére is. Az MLSZ támogatta ezt, de a csapatok nem voltak partnerek a megvalósításban.

A kevés néző a sikeres Eb után nekem is csalódás.

Csányi elismerte, hogy ebben a tekintetben nagy a lemaradásuk, és keresik az okokat illetve megoldásokat. A játék minősége és a siker a legfontosabbak közt van, de nem megkerülhető kérdés a beléptetés szigorítása sem.

A beléptetési rendszer bevezetése túl szigorúra sikerült, sajnos emiatt veszítettünk el szurkolókat.

Az elnök az interjú végén még kifejtette, hogy sok játékos a magyar bajnokságban túl van fizetve, és néhány csapatnál túl sok az igazolt labdarúgó is.