Hiába reménykedünk a magyar vétóban: a kormány és a Fidesz is a CETA hű támogatója

A jobbikos Balczó Zoltán szerint szégyen, ami történt.

Hogy valójában Magyarország mennyire elkötelezett az ügyben, azt jól jelzi, hogy amit Szájer József, a Fidesz EP-képviselője a szavazást követően közölt a nyilvánossággal:

"Szijjártó Péter külügyminiszter úr kérésére az európai néppárti frakció szavazólistájával egyezően támogatta"

a CETA-t.

Az egyezményt egyébként 408 igen szavazattal, 254 ellenében, 33 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a strasbourgi ülésen. S ahogy az lenni szokott ilyen esetekben, a Szájer József, Deutsch Tamás, Tőkés László fideszes képviselők együtt szavaztak Szanyi Tiborral, Újhelyi Istvánnal (mindkettő MSZP), illetőleg Molnár Csabával és Niedermüller Péterrel (DK). Szavazatuknak is köszönhető, hogy a CETA egyes részei már akár március 1-től érvénybe léphetnek, tehát még az előtt, hogy azt a nemzetállamok ratifikálnák.

Persze felmerül annak a lehetősége, hogy majd a magyar parlament alkalmasint elutasítja az észak-amerikai multik érdekeit kiszolgáló szabadkereskedelemi egyezményt, azonban amíg a kormány, illetőleg a kormánypártok támogatják azt, nem lehet reálisan elvárni a magyar vétót.

"A Jobbik képviselői elutasították a megállapodást, mivel az veszélyezteti az uniós környezetvédelmi és élelmiszer-biztonsági normákat, a munkaügyi vívmányokat, a fenntartható európai mezőgazdaságot, a multilaterális beruházásvédelmi bíróság intézménye pedig csorbítja a tagállami szuverenitást"

- közölte a szavazást követően Balczó Zoltán, a jobboldali ellenzéki párt delegáltja. (Egyébiránt nemmel szavazott még a Párbeszéd politikusa, Jávor Benedek, valamint az LMP-s Meszerics Tamás is.

Balczó Zoltán emlékeztetett: bár a CETA előnyei között említik az uniós kis- és középvállalkozások számára megnyíló kanadai lehetőségeket, azonban a valóság az, hogy európai kis- és középvállalkozások 87 százaléka belső felhasználásra termel, nem ők fognak kijutni a kanadai piacra, hanem az ottani tőkeerős vállalkozások fogják érvényesíteni erőfölényüket az uniós piacon. Az észak-amerikai székhelyű cégek pedig kanadai leányvállalataik révén, kerülő úton, a CETA által nyújtott kedvezményeket élvezve juthatnak be az uniós piacra.

A jobbikos politikus szégyennek nevezi, hogy az Európai Parlamentnek a többsége, élén az Európai Néppárttal, elfogadta ezt a globális cégek érdekeit szolgáló megállapodást.

Ezek szerint van egy új szabály is: ne azt figyeljük, hogy egy fideszes mit mond Budapesten, hanem, hogy mit tesz Brüsszelben.