Demeter kitálalt: Orbán nyakig sáros a Pharaon-ügyben

Az Index cikke szerint Ghaith Pharaon már az első, rövid időtartamra érvényes C típusú vízum kérelmezésénél tudta, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel szeretne találkozni.

Mindez azokból a dokumentumokból derül ki, melyeket a külügy nem hajlandó nyilvánosságra hozni. A titkos iratokról Demeter Márta, az MSZP-t nemrégiben otthagyó politikus beszélt az Indexnek. Emlékezetes: Demeter távozása nagy vihart kavart, a politikus ugyanis kijelentette, hogy a szocialista párt célja valójában nem a kormányváltás.
 
 
Demeter országgyűlési képviselőként betekinthetett a Pharaon-iratokba a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. A politikus az Indexnek elmondta:
 
a vízumügyintézés során rögzített adatokban fel van tüntetve, hogy Pharaon Magyarországon a miniszterelnökkel találkozik majd, méghozzá azon a rendezvényen, amelyet Jordánia tiszteletbeli konzulja, Zaid Naffa szervez.
 
Mindez arra utal, hogy Pharaon nem véletlenül találkozott Orbánnal a díszvacsorán, hanem előre eltervezte azt. 
 
Az Index megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium sem cáfolta Demeter állításait.

Orbánnak tisztáznia kell magát

A megjelentekkel kapcsolatban Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Külügyi Kabinetének alelnöke közleményt adott ki.
 
"Korábban csak annyi volt bizonyos a többek közt illegális migráció segítésével, terrorszervezet finanszírozásával, nukleáris technológiával visszaéléssel gyanúsított néhai Ghaith Pharaon botrányában, hogy Orbán Viktor több minisztere is érintett. Varga Mihály előterjesztésére Pharaon cégei kastélyfelújítások után milliárdos adókedvezményben részesültek. Lázár János, a hírszerzést felügyelő miniszter nem járt utána, hogy körözött, hosszú bűnlajstrommal rendelkező emberről van szó. Pintér Sándor belügyminiszter Pharaon magyarországi tartózkodása során nem tett semmilyen lépést, hogy a körözött személyt elfogják. A Szijjártó Péter által felügyelt Magyar Nemzeti Kereskedőház közös céget üzemeltetett vele. Orbán Viktor pedig családján keresztül üzleti kapcsolatban állt Pharaonnal. A Fidesz-kormány bűnlajstroma most tovább bővült, miután kiderült: a nemzetközileg körözött személy azért igényelt vízumot, hogy személyesen Orbán Viktorral találkozzon" - írja Gyöngyösi.
 
A politikus emlékeztet: a Jobbik képviselői a Parlamentben többször is kérdezték Orbán Viktort Pharaonhoz fűződő viszonyáról, ő azonban minden alkalommal hazudott nekünk és így az egész népnek.
 
A Jobbik szerint ezek rendkívül súlyos vádak, felvetik a magyar kormánytagok és személyesen Orbán Viktor nemzetbiztonsági kockázatát is. Orbán Viktornak tisztáznia kellene immár nem csak azt, hogy miniszterei, hanem hogy saját magát is milyen kapcsolat fűzte és fűzi a nemzetközi bűnözőhöz, illetve társaságához.