Kutatók szerint agykárosodást okozhat a focistáknál a fejelés

Akár demenciát is okozó agykárosodás jeleit fedezték fel kutatók egykori futballjátékosoknál.

Ez volt az első ilyen jellegű kutatás. A tanulmány során hat elhunyt férfit is vizsgáltak, akik hosszú focista karrier után hunytak el demenciában szenvedve. Mindannyian gyakorlott fejelők voltak.

Az eredmények alapján az feltételezhető, hogy a profi labdarúgókat hosszú távon ugyanolyan kognitív problémák fenyegetik, mint a bokszolókat vagy az amerikaifutball-játékosokat. Szakértők szerint azonban további kutatásra van szükség ahhoz, hogy bebizonyítsák az egyértelmű kapcsolatot a demencia és a fejelés között. Hozzátették: a kockázat minimális az alkalmi játékosok számára.

"Bemutattuk, hogy ugyanaz a kórkép, amely előfordul volt bokszolóknál, előfordulhat néhány volt futballistánál is, akik demenciával küzdenek, de nyomatékosítom: csak nagyon kis számú játékost vizsgáltunk" - mondta Huw Morris, a University College London (UCL) neurológiai intézetének kutatója, a tanulmány társszerzője.

"A vizsgált sportolók karrierjének átlagos hossza 26 év volt, ami több ezer órányi játékidő, több ezer órányi edzés és több ezer fejelés. Úgy gondolom, a szabadidőben focizóknál rendkívül alacsony a kockázat" - tette hozzá.

A labdarúgás a világ legnépszerűbb sportága, és a kutatók szerint a fejsérülések kockázatát a játék előnyeinek tekintetében kell mérlegelni: a foci hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, mely egyébként csökkenti a demencia kialakulásának esélyét is.

Az Acta Neuropathologica című tudományos lapban szerdán megjelent tanulmány elkészítéséhez a szakértők 14 visszavonult, demenciában szenvedő futballistát követtek figyelemmel, hatuk esetében megkapták a legközelebbi hozzátartozó engedélyét az elhunyt sportolók halála utáni vizsgálathoz is.

A hatból négy sportoló agyában krónikus traumatikus enkefalopátiára (CTE), a demencia potenciális okozójára utaló bizonyítékot találtak. Mind a hatuknál az Alzheimer-kór jelei is mutatkoztak. A CTE gyakori egykori bokszolók esetében, progresszív memóriaromláshoz, viselkedésváltozáshoz és motoros (mozgásbeli) képességek csökkenéséhez vezet.

A Brit Futballszövetség szerint további kutatásokra van szükség annak megállapítására, vajon a degeneratív agyi betegségek általánosabbak-e a volt focisták körében.