A Kúrián megy neki a kormányhivatal az ásotthalmi rendeletnek

Megtiltották a müezzin tevékenységét, a burka, a nikáb és a csador, valamint a burkini viselését, és a homoszexuális propagandatevékenységeket.

Ásotthalom képviselő-testülete tavaly november 23-án módosította a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletét. Ebben pénzbírság terhe mellett megtiltotta a müezzin tevékenységét, a burka, a nikáb és a csador, valamint a teljes testet fedő fürdőruha, a burkini viselését, valamint bármilyen olyan jellegű propagandatevékenységet, amely a házasság intézményét nem egy férfi és egy nő között létrejött életközösségként mutatja be.

A közlemény szerint a Csongrád Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti hatáskörében megvizsgálta a rendeletet, és több ponton jogszabálysértőnek találta.

A BBC szerint Toroczkai fehér utópiát akar létrehozni Ásotthalmon

Nem újdonság, hogy a nemzetközi sajtó munkatársai egymást váltják Ásotthalmon, erről a település polgármestere, a Jobbik egyik alelnöke, Toroczkai László is többször beszámolt már Facebook-oldalán. Az esetek egy részében a riportokban és a tudósításokban pedig nem mindig az köszön vissza, mint amiről a szerb határhoz közeli Ásotthalom polgármestere beszámol a külföldi újságíróknak.

A jogalkotási törvény értelmében ugyanis a képviselő-testületnek nincs hatásköre ilyen korlátozások elrendelésére. A lelkiismereti és vallásszabadságról szóló, az egyenlő bánásmódról szóló és a gyülekezési törvény rendelkezéseibe is ütközik a módosított rendelet, mivel az alapvető jogokra és kötelezettségekre - így például a lelkiismereti és vallásszabadságra, az egyenlő bánásmódra - vonatkozó szabályokat törvényi szinten kell szabályozni – írták.

A kormányhivatal február 15-éig kérte hatályon kívül helyezni a kifogásolt tilalmakat, mivel ez nem történt meg, a Kúriánál kezdeményezi a rendelet bírósági felülvizsgálatát, a törvénytelenség megállapítását és tiltó rendelkezések megsemmisítését - áll a közleményben.