Budapest bajban van, egyre nagyobb a pénzhiány

Nem áll jól a főváros.

Jövő szerdán dönthet ez évi összevont költségvetéséről a főváros - írja a Napi.hu.  A rendelettervezet szerint az önkormányzat bevétele 256,3 milliárd forint lehet, a kiadás viszont 381,5 milliárd. A fennmaradó részt a tavaly megmaradt 17,7 milliárdal, 56,5 milliárdos hitelből, valamint a lekötött bankbetétek megszüntetéséből pótolnák. A vezetés azzal magyarázza a hiányt, hogy a költségvetést több, szokatlan tényező is befolyásolta.

Változások

Segítség, hogy 2017-től kezdve csak a helyi közösségi közlekedést kell fizetnie Budapestnek, a helyközi közösségit állami finanszírozásból rendezik. Igaz, hogy ennek köszönhetően kevesebb támogatást kapnak, de a forrásmegosztási törvény alapján másfél százalékkal több bevétel jár a fővárosnak.

A köznevelési ágazat jelentős részét szintén átvette az állam. Budapestnél az óvodafenntartás,  működtetés, valamint a gyermekétkeztetés maradt. Ehhez szintén párosított az állam kétmilliárd forintnyi támogatás megvonást.

Hiányzik az egyensúly

Az egy- és kétszámjegyű főközlekedési utak karbantartására kapott támogatásra sem számíthatnak már. Szintén plusz kiadás a minimálbér és a garantált bérminimum emelése. A bérfeszültségek enyhítése miatt a munkaadókat terhelő járulék változásából sem tudott hasznot húzni az önkormányzat. Ezek mellett elhanyagolható, hogy szolidaritási hozzájárulást nem fizet.

Az iparűzési adóbevétel jelentősen nőtt, de ez szintén nem hozza egyensúlyba a költségvetést. A rezsicsökkentés pénzügyi szempontból nem jó hír, a hulladékgazdálkodás állami kézbe került, a működési többletek gyakorlatilag eltűntek.

A halaszhatatlan 3-as metró felújítás is jelentős többletkiadást eredményez. Csak a metrókocsik átalakítására 60 milliárd forintos kölcsönt vett fel Budapest egy kereskedelmi banktól.