A Fidesz a sokadik házi bohócot nevezi ki magasrangú diplomatáknak

Diplomáciai kérdések.

Mindezt egy kellően gátlástalan kormány egészen könnyen ki tudja használni.

A recept sem bonyolult. Először nem árt deklarálni nemzetközi szinten jó hangos kocsmai stílusban, hogy a világban hatalmas változások zajlanak, a hagyományos diplomácia ortodoxszá vált, a fontos döntések úgyis a nemzetközi csúcsokon születnek meg (körülbelül így kezdett a második Orbán-kormány 2010-ben). Utána nyilván nem ellentételezésként és nem is valamiféle paktum jegyében ki lehet nevezni politikai ellenfeleket közepesnél kicsit kevésbé fontos nagyköveti pozíciókra (Bencze József volt rendőrfőkapitány - macedóniai nagykövet, szent-Iványi István volt SZDSZ-es politikus szlovéniai nagykövet), végül minden hatalom vélt birtokában a saját, belpolitikában haszontalanná/lejáratódottá vált lieblingeket érdemes kinevezni további diplomáciai csúcspozíciókba.

Mint Pálffy István volt tévést és fideszes képviselőt dublini nagykövetnek, Csiszár Jenőt milánói főkonzulnak vagy a legújabban Széles Tamás debreceni tévést los angelesi főkonzulnak.

Mindez persze egészen addig a pontig egészen vicces, amíg az egyszeri magyar állampolgár nem buszbalesetezik/rabolják ki/erőszakolják meg/húzzák le/ölik meg valamelyik diplomáciai célállomáson.

Ugyanis akkor a finoman szólva is vicces angolsággal papírból felolvasó Széles Tamásra vár a teljeskörű segítségnyújtás, akiről saját nyilatkozatából megtudhattuk, bár angolul nem beszél túl jól, de „Viszonylag sokszor megfordultam Amerikában, majdnem egy évet töltöttem kint a 90-es évek végén tanulmányi ösztöndíjjal is, van tehát tapasztalatom arról, hogy élnek ott az emberek, mi vár rám.”

Mindezt a véletlenül sem haveri kinevezett Széles nem olyan régen fejtette ki, ellenben korábban azért kényszerült magyarázkodásra, mert Kósa Lajos debreceni polgármester és Halász János államtitkár társaságában az új-zélandi magyar diaszpóra meglátogatásának ürügyén beugrottak egy görbe estére az egész véletlenül épp arra járó Rolling Stones koncertjére, a magyar emigráció érdekében kifejtett áldozatos munka pedig könnyedén lehetővé tette a hetvenedik életévét is betöltött, azóta nyolcadik gyerekét is sikerrel nemző Mick Jagger és barátai vélhetően felejthetetlen, a Földbolygó túlfelén adott showjának megtekintését.

Csiszár Jenő korábbi Heti Hetes-műsorvezető kinevezését is könnyedén intézte el Szijjártó külügyminiszter, Csiszár pedig mindenkit megnyugtatott, egykori "futballistafeleségként" (Ujvári Eszter válogatott kosárlabdázó némi spanyol kitérővel korábban Észak-Olaszországban is profiskodott) kitűnően ismeri az olasz gazdasági életet, kultúrát, diplomáciát, társadalmi- és politikai életet.

Hogy az egyébként nem könnyen megtanulható olasz nyelv ismeretét illetően is maximálisan megnyugtasson mindenkit, Csiszár örömmel emlékezett vissza "futballistafeleség" időszakára, amikor arra kérte comói ismerőseit "kizárólag olaszul beszéljenek hozzám, ne angolul, mert szeretném megtanulni a nyelvet.”

Hogy Pálffy István kitűnően képviseli hazánkat a kocsmai életéről (is) híres Írországban, kétségtelen lehet, ahogy az sem volt nagy baj korábban, hogy az amúgy karrierdiplomata (diplomatának tanult egész életében, nem feltétlen politikai kinevezett vagy haver) Hóvári János ankarai nagykövetként korábban alig tudott törökül egy olyan országban, ahol egyébként szinte senki nem beszél semmilyen idegen nyelvet.

Az is kész szerencse, hogy Csurka István egykori kedvenc házi írója-költője, az azóta elhunyt Szentmihályi Szabó Péter kinevezését bár megfúrta a baloldali ellenzék, de az új római nagykövet Csiszár elődje lehet, név szerint Timaffy Judit, akinek a legfőbb érdemei közé tartozott az olasz lapokba írt sok-sok olvasói levél, melyekkel megvédte az Orbán-kormányt. Már ha leveleit lehozták.

"Roma caput mundi" - mondták régen. És valóban Rómában össze is érnek a szálak, hiszen a korábbi nagykövet, a fideszes Balla-família tagja, Balla János egy 2013-as, Jobbik-ellenes római tüntetésen mint anno beszámoltunk róla épp csak azt nem tudta, mi folyik a magyar belpolitikában.

Mindenesetre az említett országokba utazóknak annyi a jótanács: ne kerüljenek bajba. Egy majdan a Fidesz-kormányt leváltó új kabinetnek pedig: állítsa helyre a diplomácia becsületét.