Lázár szerint Fazekas "magára vette a felelősséget" Kiss Szilárd kinevezésével

A kancelláriaminszter nem először szúr oda az agrárminiszternek, de ez eddig a legkeményebb beszólás.

A kancellárriamiszternél arról érdeklődtünk, hogy, ha a Fidesz szerint a Kovács Bélát ért vádak "Európa legnagyobb korrupciós ügyét" jelentik, akkor minek nevezné, hogy Kiss Szilárd és felesége idegen titkosszolgálatokhoz fűződő kapcsolatairól több kormánytag is tudott, mégis maradhatott moszkvai megbízatásában?

 

Az Orbán-kormány több minisztere is tudhatott a vízumbotrányról

Az Index jutott új - eltitkolt - információkhoz a Kiss Szilárd-ügyben. Mint az ismert, a moszkvai magyar főkonzulátuson több mint 4 ezer vízumot juttattak ellenőrzés nélkül orosz állampolgároknak, akik között lehettek bűnözők, terroristák, vagy épp kémek.


Lázár emlékeztetett rá, hogy a magyar szolgálatokat felügyelő Miniszterelnökséget Kiss működése idején nem ő felügyelte. A politikus elmondta, hogy mivel a volt agrárattasé és miniszteri megbízott nem ment át a C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon, minősített adatokhoz sem férhetett hozzá. A miniszter érvelése szerint, miután a Kissék által ezrével gyártott vízumok Magyarországon keresztül, de más uniós tagállamokba szóltak, hazánkra nézve az ügy

"nemzetbiztonsági kockázatot nem jelentett."

Hangsúlyozta: a kérdéses időszakban olyan szabályozás volt érvényben, mely szerint az illetékes miniszter az Információs Hivatal, vagy az Alkotmányvédelmi Hivatal által kockázatosnak tekintett embereket is kinevezhetett, ezzel

"magára véve a felelősséget".

Hozzátette: ezt a jogszabályt azóta megváltoztatták, s azóta ilyen "mérlegelési jogköre" senkinek nincs.

Megkérdeztük, hogy ez véleménye szerint felveti-e azon miniszterek felelősségét, akik éltek ezzel a "mérlegelési jogkörrel", és a szolgálatok figyelmezetetése ellenére is kinevezték Kiss Szilárdot?

Lázár szerint

"erről azokat kell megkérdezni, akik a kinevezését aláírták."

Kisst 2011-ben Martonyi János külügyminiszter nevezte ki moszkvai agrárattasénak, majd, mikor itt forró lett a lába alatt a talaj, átigazolt a Földművelésügyi Minisztériumba a keleti kapcsolatokért felelős miniszteri megbízottnak. Ezt a kinevezését

a jelenleg is hivatalban levő Fazekas Sándor írta alá.

A földművelésügyi és a kancelláriaminiszter között nem ez az első pengeváltás. 2016 januárjában Lázár úgy nyilatkozott, hogy az EU-s agrártámogatásokat kezelő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztèsi Hivatal (MVH) "az Unió pénzét védi a magyar gazdáktól", és a szervezetnél dolgozók hatalmukkal visszaélve "megalázó" eljárásokat folytatnak a gazdákkal szemben. Fazekas akkor alaposan kiakadt ezen, "minősíthetetlen hangvételű, alaptalan támadásnak" nevezve minisztertársa szavait.

Lázárt azonban nem tántorították el ezek a dörgedelmek, 2016 októberében bejelentette, hogy felszámolják az MVH-t, és az uniós agrártámogatásokat jövőben az általa vezetett Miniszterelnökség osztja majd szét.