Az amerikai védelmi miniszter pénzmegvonással fenyegeti a NATO-t

Washington nem elégedett.

James Mattis, az új amerikai védelmi miniszter határozottan állást foglalt a NATO szerdai ülésén, Brüsszelben. Ha a tagállamok azt szeretnék, hogy ne csökkenjen az amerikai támogatás nagysága, akkor nekik is emelniük kell a kiadásaikat.

Az Egyesült Államok teljesíteni fogja a kötelezettségeit, ha azonban nem szeretnék, hogy mérsékelje az elkötelezettségét ezen szövetség iránt, akkor a tagországok mindegyikének bizonyítania kell, hogy támogatja a közös védelmünk ügyét.

Arra már nem tért ki, hogy mekkora mértékű lehet a csökkenés, de elmondása szerint nem kell egyértelműnek tekinteni Washington aránytalanul nagy támogatását.

Nyilvánvalóan arról lehet szó, hogy Mattis és az amerikai külpolitika elvárják, hogy a hazai összetermékhez mért 2 százalékot védelmi kiadásokra fordítsa az össze NATO tagország, ahogy azt vállalták is. Tavaly például csak öt állam érte el ezt a szintet (USA, Nagy-Britannia, Lengyelország, Görögország, Észtország).

Elemzések szerint az Egyesült Államok több pénzt fordít katonai kiadásokra, mint a 28 tagú szervezet többi tagállama együttvéve.