Roman Polanski újra megpróbálja eltussolni pedofil erőszakolós ügyét

Harland Braun, a filmrendező Los Angeles-i ügyvédje csütörtökön bejelentette, Polanski azt szeretné, hogy szabadon beutazhasson az Egyesült Államokba, és felkereshesse felesége, Sharon Tate sírját, akit 1969-ben gyilkoltak meg Los Angelesben Charles Mason bandájának tagjai.

A Franciaországban élő, lengyelországi gyökerű 83 éves filmrendezőt negyven éve körözik az Egyesült Államokban kiskorú megerőszakolása miatt. A rendező 1978-ban elismerte, hogy kiskorúval folytatott törvénytelen szexuális kapcsolatot, de tagadta a nemi erőszakot. 42 napot töltött börtönben, de elmenekült az ítélethirdetés elől, mert úgy értesült, hogy nem tartják be a vádalkut, amit kötött.

Az elmúlt években mind Svájc, mind Lengyelország többször is elutasította az Egyesült Államok kérését Polanski kiadatásáról.

Vissza a vádalkuhoz

Harland Braun arra kérte Scott Gordont, a Los Angelesi fellebbviteli bíróság bíróját, hogy nyissa fel Polanski 1977-es vallomását, és ezen vallomás, valamint a lengyelországi és svájci bírósági döntések alapján állapítsa meg, hogy Polanski valóban vádalkut kötött, és nem kell több időt börtönben töltenie.

"A svájci bíróság döntése és a lengyel döntés között bíróságilag megállapították, hogy Romannak nem kell több időt fogságban töltenie. Ezért, ha a Los Angeles-i kerületi ügyészség és bíróság elismeri ezeket a döntéseket, amit meg kell tenniük, (Polanski) visszatérhet Los Angelesbe az ügy lezárására anélkül, hogy félnie kellene attól, hogy börtönbe kerül" - hangoztatta Braun.

Az áldozat megbocsátott

Samantha Geimer, az ügy áldozata már régen nyilvánvalóvá tette, hogy úgy véli: a Polanski által választott önkéntes száműzetés elegendő büntetés volt a rendező számára.

Polanski rendezői munkássága az ügy ellenére töretlen maradt, 2002-ben Oscar-díjat nyert A zongorista című holokauszt-filmjével, de nem utazott az Egyesült Államokba átvenni azt.

Múlt hónapban lemondott a francia filmdíj, a César-díjátadó ceremóniájának elnökségéről, mert feminista szervezetek tiltakoztak az ellen, hogy őt kérték fel a gálaműsor vezetésére.