Simicskó: képesek vagyunk gyorsabban is növelni a védelmi kiadásokat

A politikus elmondta, hogy magyar lövészszázad is fog missziót teljesíteni június elsejétől Észtországban, 2019-ben pedig ismét magyar Gripenek fognak működni a balti légtérben.

Elismerte, hogy szükséges a katonai költségvetés növelése, és a kormány már meghozta azt a döntést, hogy idővel a GDP 2 százalékát fogja költeni védelmi kiadásokra. Eredeti céljaik szerint 2026-ra érték volna el ezt a szintet, de ez előbb is teljesülhet.

A kérdező rávilágított, hogy a miniszterelnök 2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejét kívánja létrehozni, de ez nem lesz egyszerű annak tükrében, hogy a környező országok jóval előttünk járnak.

Képesek vagyunk rá

- válaszolta Simicskó.

A miniszter elismerte, hogy a katonai képességeink jelentősen lecsökkentek, és talán a Gripen vadászgépek beszerzése volt az egyetlen komoly modernizációs lépés, így a légierőnk a térségben erősnek mondható, de például a helikopter képesség fejlesztésére szükség van.

Arról is szó van, hogy kormányzati gépeket szerezhetnek be, egy vagy két Airbus formájában. Ez a téma az An-26-os típus kiöregedése miatt aktuális. Simicskó szerint szükség van arra, hogy a katonáinkat Irakba és Afganisztánba, valamint vissza tudjuk szállítani. Emellett más funkciókat is elláthatna az Airbus.

Amennyiben a köztársasági elnöknek vagy bárkinek olyan programja van, ahol nem lehet máshogy megoldani, mert nincs járat.

Géptípusról egyelőre nincs szó, de a legolcsóbban szeretnék ezt megoldani – még ebben az évben.