Hiába kérte a bíróság, az Országgyűlés nem függesztette fel a fideszes Pócs János mentelmi jogát

Két rágalmazási ügyben kérte a Jászberényi Járásbíróság a fideszes Pócs János mentelmi jogának a felfüggesztését.

A jászsági fideszes képviselőt Pintér Ferenc, Jászkisér polgármestere azután jelentette fel rágalmazásért, hogy Pócs János a kormányközeli Demokrata hetilapnak egy interjúban azt állította: elárulta neki, hogy poloskákat helyeztetett el a hivatal épületében, és magánnyomozókat foglakoztat. A másik feljelentés azért érkezett Pócs ellen, mert 2016. szeptember 30-án este Jászkiséren, a Művelődési Házban és az előtte lévő közterületen azt hangoztatta több ember füle hallatára valakiről, hogy „börtöntöltelék” és azért jött Jászkisérre, hogy kirabolja a rendezvény megtartására összegyűlt embereket.

Pócs ügyeit az Országgyűlés mentelmi bizottsága a múlt héten megtárgyalta, ahogyan az várható is volt, egyik ügyben sem javasolták mentelmi jogának felfüggesztését. A bizottságban ugyan nincsen Fidesz-KDNP többség, a hat tag közül három kormánypárti és három ellenzéki, a mentelmi jog felfüggesztéséhez azonban legalább négy igen szavazatra lett volna szükség.

A bizottság elnöke, a KDNP-s Vejkey Imre mindkét ügy indoklásában azzal érvelt:

A magánvádas ügyekben követett mentelmi jogot töretlenül fenntartó gyakorlata a mentelmi jog célját, az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzését kívánja biztosítani.

Tehát a kormánypárti tagok erre hivatkozva nem javasolták az Országgyűlésnek Pócs János mentelmi jogának a felfüggesztését.

Az Országgyűlés ettől függetlenül a mai napon szavazott Pócs János mentelmi jogáról. Meglepetés azonban nem történt, a kormánypárti többsége simán lesöpörte mindkét kérést az asztalról. A fideszes képviselőnek így egyelőre nem kell a bíróságon számot adnia kijelentéseinek valóságtartalmáról.