Utolsó szalmaszál: a TAO mentheti meg a magyar könyvkiadást?

Katona Ildikó a lapnak elmondta: Matyi Dezső pécsi nagyvállalkozó vagyonát - benne a könyvkiadók pénzével - a PMFC labdarúgóklub üzemeltetése is jelentősen csökkentette. A sportegyesület évekig függött a kultúrát kevésbé támogató TAO-tól, amely most a kárpótlás lehetséges csatornája lehetne.

Az elnökségi tag véleménye szerint aki valaha hasznot húzott a könyvpiacból, hozzájárulhatna egy szolidaritási alaphoz, s a továbbra is remélt állami beavatkozás mellett így a versenyszféra is tehetne a károsult kiadók megsegítéséért.

A lap emlékeztet, hogy 102 hitelező - köztük könyvkiadók, önkormányzatok, bankok és az adóhatóság - több mint 9 milliárd forintot követel az Alexandra könyvesbolthálózatot korábban üzemeltető Pécsi Direkt Kft.-től.

Tüntetés az Alexandra könyvesbolt előtt

Könyvkiadók szerveztek demonstrációt Budapesten a Nyugati téri Alexandra bolt elé péntek délutánra. A legfontosabb követelésük az, hogy az alapító, Matyi Dezső tárgyaljon velük a cég tartozásairól. Az Alexandra a kiadók könyveit eladta, de ők már nem kapták meg az őket illető részt.