Bill Gates: robotadót kell kivetni, vagy egész foglalkozások szűnhetnek meg

A világ leggazdagabb embere maga is a mesterséges intelligencia fejlesztésének egyik úttörője, de igyekszik reálisan felmérni a potenciális veszélyeket is.

Bill Gates azt tartja a legnagyobb veszélynek, hogy az intelligens robotok kiterjedt használata csökkentheti a betölthető munkahelyek számát. Erről már Elon Musk is beszélt korábban, igaz ő az önvezető autók kapcsán.

Kiemelte, hogy egyéb, igazságtalan előnyeik is vannak ezeknek a gépeknek.

A robotok nem fizetnek személyi jövedelemadót és társasági adót sem, ezáltal pedig igazságtalan előnyökhöz jutnak az emberekkel szemben.

Ő azt javasolja emiatt, hogy a kormányok vezessék be a robotadót, így elkerülve a túl gyors automatizálást.

Ha ezt nem teszik meg, könnyen olyan helyzetbe kerülhet az emberiség, hogy a robotok fogják helyettesíteni a személyek munkáját, így rengeteg foglalkozás egyszerűen megszűnhet.

Jelenleg egy gyári munkás, aki mondjuk évi 50 ezer dollárt keres, személyi jövedelemadót és társadalombiztosítási járulékot fizet. Ha egy robot végzi el helyette ugyanazt a munkát, meg kell fontolni, hogy az emberi munkaerővel azonos adóteher sújtsa.

A Microsoft társalapítója azt is kifejtette, hogy a tiltást egyáltalán nem pártolja, és szerinte az adóval az is elkerülhető, hogy megijedjenek az emberek a túlzott innovációtól. A bevételeket pedig jótékony célokra költené.