A rendőrség lezártnak tekinti a feltört Jobbik-irodák ügyét - Tettes, felelős természetesen nincs

A feszegetés nyomai "nem erőszakos támadásból adódóak".

Ahogy arról portálunk is beszámolt, idén januárban a Jobbik három irodáját is nyitva találták az Országgyűlés Irodaházában, ezek egyikét, Mirkóczki Ádámét felfeszítették.

Feltörték Mirkóczki Ádám irodáját

"Most hívtak Budapestről kollégák, hogy az Országgyűlés Képviselői Irodaházában lévő 4. emeleti irodám tárva-nyitva, s mint kiderült, azt ismeretlenek feltörték! Ugye ez az irodaház, amely elvileg szigorúan védett objektum és biztonságos beléptetőrendszerrel rendelkezik. Ennek ellenére simán feltörték az irodánkat, ahol kollégámmal közösen végezzük napi munkánkat."

A képviselő a parlament nemzetbiztonsági, továbbá honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja, aki minősített adatokat is kezel, így államtitkok is veszélybe kerülhettek.

Államtitkok is veszélybe kerülhettek a jobbikos irodák feltörése miatt

A politikus felidézte a kormánypárti média lejárató kampányának fő állomásait, kiemelve Vona Gábor pártelnök és Volner János frakcióvezető megfigyelését, majd utóbbi megzsarolását.Hétfőn délelőtt 11 óra körül a Jobbik-frakció három irodáját nyitva találták az Országgyűlés Irodaházában, ezek egyikét felfeszítették - közölte Jakab. A helyiségek között voltTokody Marcell jobbikos fővárosi képviselő, és Mirkóczki Ádám parlamenti képviselő irodája.Utóbbit minden jel szerint feltörték.

A Belügyminisztérium még aznap közölte, hogy a rendőrség helyszíni szemlét, tanúkutatást, adatgyűjtést végzett.

"A helyszíni szemle elsődleges megállapításai szerint két iroda ajtaján a természetes használatból, elhasználódásból, és nem erőszakos feszítésből származó sérülések láthatóak. A harmadik zárszerkezeten klasszikus feszítési nyom szintén nem volt"

- írta a BM közleményében, hozzátéve: az esetleges idegen behatolás megerősítésére vagy kizárására még szakértői vizsgálatra lesz szükség.

Az MTI rendőrségi forrásból úgy tudja:

a nyomozás során kiderült, hogy az irodákat előzőleg takarították, a takarító pedig nem zárta ki, hogy a zárak és az ajtók állapota miatt "mellé zárt" és így valamelyik ajtó nyitva maradt.

Csoda, hogy a nyomozás nem azt derítette ki, hogy az irodaajtók saját magukat feszítették fel... Még ez sem lett volna meglepő Németh Szilárd, az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes elnökének az ügyhöz tanúsított hozzáállása után:

Egyre különösebb a jobbikos irodák ügye: Németh Szilárd már az ítéletet is tudja!

Mindössze néhány percig tartott kedden Mirkóczki Ádám telefonos kihallgatása, miután a minősített adatokkal is foglalkozó jobbikos országgyűlési képviselő irodáját hétfő reggel, gyanús körülmények között nyitva találták a Képviselői Irodaházban. Ugyanilyen különös tényező, hogy ugyan még tart a szakértői vizsgálat, ám Németh Szilárd, az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes elnöke kacsának nevezte ezt az ügyet.

Az irodákban kutatásra utaló nyomot, változtatást nem találtak, értékek, okiratok, munkaanyagok nem tűntek el. Annak nyomát sem találták, hogy álkulccsal próbálták volna kinyitni a zárakat, s bár találtak az ajtókon és a tok felületein festéksérüléseket, azok a rendőrség szerint nem erőszakos támadásból adódóak.

Az egyik ajtófélfán találtak ugyan egy horogkeresztre emlékeztető alakzatot, de a rendőrség szerint az ábra nem teljes, továbbá ahhoz, hogy megvalósuljon az önkényuralmi jelkép használatának vétsége, azt a köznyugalom megzavarására alkalmas módon kell közzétenni és ebben az esetben ez nem valósult meg.

A rendőrség mindezek alapján azt állapította meg: az irodákat nem törték fel erőszakosan, jogosulatlan személy nem hatolt be, a számítástechnikai és egyéb berendezéseket nem használták, értéktárgyakat, okiratokat nem szereztek meg jogosulatlanok, ezért nem történt bűncselekmény és a nyomozást megszüntették.