MOL vs. INA: horvát oligarchák kiszolgálói lehettek a magyarok

A Jutarnji list nevű horvát napilap szerdán arról írt, hogy az Ina egyik leányvállalata, a Crosco még 2007-2009 között felvásárolt két magyar céget Tolnay Lajostól: az egyik a Rotary, a másik a Drill Trans volt. A tranzakció értéke csaknem 62 millió dollár, azaz mai árfolyamon számolva nagyjából 18 milliárd forint volt. Feltételezhető azonban, hogy ez az összeg jócskán túl lett lőve a cégek valós értékénél.

Megemlítik azt is, hogy az egyik eladott céget, a Rotary-t eredetileg Tolnay Lajos is a MOL-tól vásárolta meg, még 1999-ben.

Az Ina leányvállalata azonban a lap szerint a 62 millió dollárból 20 millió dollárt panamai, Csányi Sándorhoz is köthető cégeknek utalta át. Ezzel a panamai üzleti körrel továbbá kapcsolatba hozható Könyves-Tóth Kálmán OTP-s érintettségű vállalkozó is, ő ugyanis a Roscop nevű cégen keresztül már üzletelt velük. A Roscop ráadásul ugyanúgy Cipruson lett bejegyezve, méghozzá ugyan arra a címre, mint az a Ceroma Holdings, ami állítólag Hernádi Zsolt közreműködésével 5 millió eurót utalt át Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök egyik érdekeltségének.



A lap ezekből arra következtet, hogy az Ina már 2007-től arra játszhatott, hogy a MOL felvásárlásba kezdjen, valamint, hogy a kenőpénzek is a horvát féltől indultak. Hozzáteszik, hogy ezen túl több Ina-hoz köthető vállalkozó is gyanús üzleteket kötött a panamai és ciprusi cégekkel, ezért az Ina vezetőségének felelőssége is felmerül. Ezek alapján a magyar fél tevékenysége egyfajta segítségként szűrhető le a horvát oligarcháknak, véli a horvát lap.