Török Gábor: a Fidesz képtelenségnek tartotta, hogy ennyi aláírás összegyűljön az olimpia ellen

A politikai elemző szerint az olimpia támogatói most Orbán Viktortól várják a megoldást.

Török Gábor úgy véli: a Fidesz nem számított arra, hogy a népszavazás kérdése egyáltalán napirendre kerül.

„A korábbi próbálkozások kudarca azt mutatta, hogy nagyon nehéz a témában népszavazást kezdeményezni, és amikor a Momentum bejelentette, hogy sikerült olyan kérdést megfogalmaznia, amely átment a választási bizottságon, a Fidesz vezérkara – ahogy az információim is megerősítik – úgy gondolhatta, képtelenség télen, fagyban ennyi aláírást összegyűjteni”

- mondta a hvg.hu-nak.

A politikai elemző úgy tudja, hogy a döntéshozók között sokan voltak, akik hitték, meg lehet nyerni az olimpiai rendezés jogát.

„Személyes tapasztalatom is az, hogy a pályázaton dolgozók körében volt bizakodás. Ha nem is a 2024-es olimpia megnyerésével, de azzal számoltak, a társadalmi konszenzus és a politikai összefogás miatt előbb-utóbb a NOB honorálja Budapest jelentkezését.”

Török szerint ez nem csak egy színjáték volt, létezett valós szándék, hogy legyen a magyar fővárosban olimpia. A Momentum aláírásgyűjtésének sikere azonban meglepte a Fideszt.

„Amikor napvilágra kerültek az újabb felmérések, és a Momentum összegyűjtött tényleg meglepően sok aláírást, akkor egyszerűen nem volt terve a Fidesznek.„

A politikai elemző úgy gondolja: még ma sem tudja a Fidesz, elengedje, vagy népszavazást tartson. A kormánypárt számára csak egy mihamarabbi sikeres népszavazás nyerheti meg a politikai helyzetet úgy, hogy közben az olimpiai pályázat esélyei is megmaradjanak. Török lehetséges forgatókönyvnek tartja, hogy a Fidesz megnyerje a referendumot.

„Minden lehetséges. Hiszen a közvélemény elfordulása az olimpiától részben azért következett be, mert akiknek az lett volna a feladatuk, hogy ezt konszenzusos nemzeti ügynek mutassák be, nem végezték el jól a feladatukat.”

A politikai elemző szerint az is fontos szempont, hogy megjelent a Momentum Mozgalom, és az ellenzék egy része változtatott korábbi álláspontján, tehát politikai cselekvések miatt változott meg a közhangulat.

„A Fidesznek azt kell eldöntenie, képes-e olyan lépéseket tenni, hogy ezen újra változtasson. Ha úgy ítéli meg, hogy erre képtelen, onnan a cselekvést a kármentés határozza majd meg. Kérdés például, hogy ebben az esetben mennyire tudja az ügyet ráverni a népszavazás kezdeményezőire és a véleményüket megváltoztató ellenzéki pártokra.”

A politikai elemző hozzátette: a Fidesz számára nem esélytelen a bűnbakkereső politika. Ugyanakkor nagyon komoly csapdahelyzetben van a kormánypárt, mert Orbán Viktor azt mondja, a probléma lényege, hogy az olimpia nemzeti ügyből pártüggyé vált. Török Gábor szerint azonban a kormányfő korábbi kezdeményező és szószóló szerepe az ügyben kétségtelenül hozzájárult ahhoz, hogy az emberek politikai ügyként tekintsenek a pályázatra.

„De ha azt el is fogadjuk, hogy a miniszterelnöknek egy ilyen projekt élharcosának kell lennie, az nem természetes, hogy mindenhol kormánypárti politikusokba ütközünk. Nem várható el az, hogy amit politikusok akarnak, amiről a politikusok beszélnek, azt az emberek politikamentesnek lássák”

- szögezte le a politikai elemző. Hozzátette:

„Ha az olimpiai pályázat vezetői és élharcosai nem politikai szereplők lettek volna, vagy ha legalább nem csak a kormánypárt emberei dominálják a sportvezetést, akkor lett volna valós esély arra, hogy elkerülhető legyen a mai helyzet. Miután azonban így alakult, most mindenki, a saját tábora, a MOB és a főváros is a politikától és leginkább Orbán Viktortól várja a megoldást. Ez érthető is: ha a bemenetnél ott sáfárkodtak a politikusok, akkor a kimenetnél is ott kell, hogy álljanak.”

Török Gábor arról is beszélt, hogy a Momentum önálló indulása 2018-ban akár hasznos is lehet a Fidesznek, de ez most nem határozza meg a döntéshozók gondolkodását, legfeljebb a kármentés egyik szempontja lehet majd.

„Senki sem örül most a Fideszben a Momentum sikerének. A politika a politikus nézőpontjából egy pillanatfelvétel, és ezt az ügyet a kormánypárt kudarcának látja most a közvélemény jelentős része. Amit mondott, az a rajongó politikai okostojások logikája, akik mindig bebizonyítják a kedvencükről, hogy amikor vesztett, akkor is nyert. Mindkét oldalon vannak ilyenek.”