Gyakorlatilag minden fegyver tartását betiltaná a Belügyminisztérium

A világ legszigorúbb fegyvertörvénye jöhet, még a pénzszállítókat is lefegyvereznék.

Hazánkban eddig is rendkívül szigorú volt a Fegyvertörvény. Közönséges halandóknak esélyük sincsen arra, hogy megkapják önvédelmi maroklőfegyverre a tartási engedélyt. Az erre vonatkozó kérvényeket manapság még a magas rangú rendőrök esetében is elutasítják, szolgálati fegyverük azért még szerencsére legalább lehet. Éles lőfegyvert legális módon tartani jelenleg legfeljebb a vadászok és sportlövők számára lehetséges. Utóbbiakra sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint az önvédelmi fegyverrel rendelkezőkre. Legfontosabb talán, hogy a sportfegyverek csak tokban, vagy dobozban ürítve szállíthatóak. Tehát nem lehet töltve bedugni a kabát alá, és aztán az utcán kóricálni vele.

Ahhoz, hogy valaki vadászati vagy sport céllal fegyvert tarthasson nagyon szigorú kritériumoknak kell megfelelnie. Érthető módon, az erkölcsi bizonyítvány alapkövetelmény, ezen kívül a pszichológiai és egészségügyi vizsgálatokon is át kell menni. Ezek birtokában lehet a megfelelő tanfolyam elvégzése után a fegyvervizsgán elgondolkodni. A sportlövők esetében egy lövészklubban eltöltött féléves tagság után javasolhatják a saját fegyver vásárlását. Ezt követően pedig bizonyos időnként minősítő versenyeken kell részt venni, ezzel igazolva, hogy tényleg versenyszerűen űzik ezt a sportot.

Gáz- és gumilövedékes pisztolyt lehet ugyan legálisan tartani, de ezek legfeljebb ijesztgetésre jók. Ezek csupán a színvonaltalan bulvárújságok szenzációhajhász cikkeiben veszedelmes eszközök.

A tervezett szigorítás már csak azért is érthetetlen, mert a kormány nemrég jelentette be a lőterek nagyszabású fejlesztését, a sportlövészetet pedig már az iskolákban is oktatnák.

Teljesen ésszerűtlen szabályozás

A Kaliber magazin online oldalának szakértője összegyűjtötte, hogy mik a legnagyobb problémák a BM szigorítási tervezetével.

Elsőként kiemeli, hogy jelenleg nincsen szükség a fegyverjog módosítására jogharmonizációs célzattal. Az EU-direktívamódosító tervezete ugyanis nincs még elfogadva, csak egy (IMCO) bizottsági kompromisszumos tervezet létezik. Tehát a BM a végleges szöveg ismerete nélkül kíván nekifogni a jogalkotásnak.

Az egyeztetésre átküldött tervezet egyáltalán nem konform a jelenleg ismerhető EP IMCO bizottsági szövegváltozattal sem. Sőt, kifejezetten ellentétes vele. Amennyiben ez a joganyag elfogadásra kerül, úgy alappal támadható jogilag, hiszen még uniós alapjogot is sért.

A BM tervezete - ellentétben a még az EU-direktíva tervezetével is - kifejezetten és teljesen betiltja (az "A", tiltott kategóriába besorolással) az összes nem peremgyújtású lőszeres öntöltő pisztolyt. Tehát az engedéllyel tartott önvédelmi, vagyonvédelmi és sportcélú maroklőfegyverek minimum 80%-át el kell kobozni.

Minden öntöltő pisztolyt betiltanának

A törvénytervezet a fegyvereket különböző kategóriába sorolja. Az úgynevezett „A” tiltott kategóriába tartoznának többek között az öntöltő pisztolyok is. Ezek tartása ugyan csak akkor lenne jogellenes,

ha a töltőberendezés kapacitása meghaladja a 20 lőszert vagy ahhoz egy levehető, 20 lőszert meghaladó kapacitással rendelkező töltőberendezés csatlakoztatható.

Mivel lényegében mindegyikhez gyártanak vagy gyártottak valamikor 20 darabnál nagyobb kapacitású tárat, ezért az összes újonnan vagy használtan forgalomban levő öntöltő pisztolyt el kell majd kobozni.

Bár a BM uniós jogharmonizációra hivatkozik, az EU-tervezete csak a 20-nál nagyobb kapacitású tárak behelyezését tilalmazná.

Hasonlóan agyament szabályozás vonatkozna az öntöltő puskákra is. Esetükben azokat tiltanák be és koboznák el, amelyekhez 10 lőszer befogadásánál nagyobb tár, vagy töltőberendezés is csatolható. Mivel mindegyik belesik ebbe a kategóriába, így tehát az összeset. Az EU természetesen ezek esetében is csak a 10 lőszernél nagyobb kapacitású tár behelyezését tiltaná.

A fegyverkereskedők esetében a törvénytervezet előríná, hogy tagadják meg azok részére történő fegyver értékesítését, akik

megalapozottan feltehető, hogy az eszközt bűncselekmény elkövetésére használnák

Mivel már eleve csak annak adhatnak el lőfegyvert, lőszert, akinek a hatóságok előzetesen ezt engedélyezték, így a BM tervezete szerencsétlen fegyverkereskedőktől gondolatolvasási képességeket várna el.

A következmények beláthatatlanok

Ha a BM tervezete a jelenlegi formájában lépne hatályba, akkor nagyságrendileg 20 ezer fegyvert kellene elkobozni. Ezek jelentős részét a vagyonvédelmi cégek lennének kénytelenek beszolgáltatni. Mivel még valamennyire jogállamban élünk, ezért a tulajdonától senkit sem lehet csak úgy megfosztani. Tehát kártalanítani kellene azokat, akiknek a fegyverét az agyament szabályozás miatt a hatóságok elkobozták. A kaliber.info számításai szerint ez 20 ezer fegyver esetében nagyjából 3 milliárd forintjába kerülne a magyar államnak. Az is költői kérdés, hogy a fegyverüktől megfosztott biztosáig őrök és pénzkísérők miképpen védenék meg a rájuk bízott értékes szállítmányokat a bűnözőktől.

A sportlövészeti szövetségek hevesen tiltakoznak

A BM Fegyvertörvény-módosítási tervezetével kapcsolatban a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége és a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség is rendkívül kritikus és tiltakozó hangvételű levelet küldött a kormány képviselőinek.