Ha nem feküdt le a diáklánnyal, akkor megúszhatja a KDNP alpolgármestere

A hírek szerint még tanítványa kezét is megkérte.

A feltételezett kapcsolat talán túlléphetett jogszabályi normákon, talán nem, nem tudni. Az biztos, hogy a hagyományos tanár-diák szerepek módosultak, mi több állítólag akkor kezdődhetett ez egész, amikor a tanuló a 14-ik életévét be sem töltötte. Hozzá kell tenni, ha a beteljesült szexuális aktusra nincs bizonyíték, könnyen elképzelhető az is, hogy az tulajdonképpen nem is következett be, a KDNP expolitikusa tehát megúszhatja komolyabb következmények nélkül.

A Magyar Narancs csütörtöki számában arról írt, hogy a szülők mindenesetre szóltak az iskolaigazgatónak és a körmendi polgármesternek is azonban több mint egy évig érdemben nem történt semmi előrelépés.

Mi több a lap szerint Szabó karácsonykor elment a szülőkhöz és közölte velük, hogy feleségül akarja venni a gyermeküket. A szülők ekkor kértek távolságtartási végzést, amiből később feljelentés született, a rendőrségi nyomozás azóta is zajlik.

Szabó magánéleti okokra hivatkozva korábban lemondott alpolgármesteri tisztségéről, kilépett a KDNP-ből, önkormányzati mandátuma és az állása azonban megmaradt, a rendőrségi eljárás folyik, a Fidesz szerint azonban a képviselőjét megilleti az ártatlanság vélelme. A polgármestert a sajtó nem tudja elérni, a fideszes önkormányzati képviselők nem nyilatkoznak, Harrach Péter szerint azonban Szabónak mennie kell, ha bebizonyosodnak a híresztelések.

Jogos rész

Ha mégis történt közelebbi érintkezés, akkor az egyébként nem csak akkor bűncselekmény, ha az áldozat 14 év alatti, hanem felette is az lehet, ha az elkövető „hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve szexuális cselekményt végez”. A börtönbüntetés tehát akkor is kijárhat, ha megtörtént a beleegyezés. Szexuális cselekmény egyébként a közösülés és minden olyan súlyosan szeméremsértő magatartás, amely a nemi vágy felkeltésére, fenntartására vagy kielégítésére alkalmas, vagy arra irányul. Egy elcsattanó csók, különösen a passzív alany beleegyezése nélkül kisebb súlyú úgynevezett nemi bűncselekmény lehet az új Btk. szerint.

 

Fontos érdekesség, ami a polgármestert és iskolaigazgatót is érinti, hogy a jogszabályok szerint a hivatalos személy köteles feljelentést tenni, ha bűncselekmény vagy annak a gyanúja a tudomására jut.