Kim Dzsongun annál is betegebb, mint gondoltuk: tömegpusztító fegyverrel ölette meg a testvérét

Egy reptéren, ahol emberek ezrei is meghalhattak volna. 

"VX idegágensről" van szó - közölték. Khalid Abu Bakar, a malajziai rendőrség főfelügyelője elmondta, hogy ezt mutatták ki előzetes laboratóriumi vizsgálatok. Hozzátette, azt is vizsgálják, miképpen került be az országba ez az anyag. 
 
A bejelentés súlyos kérdéseket vet fel a közbiztonsággal kapcsolatban a repülőtér épületében, ahol a mérgezés történt, és amelyet nem méregtelenítettek. A rendőrség bejelentette, hogy az épületet
 
11 nappal a történtek után 
 
fertőtlenítik. 
 

De mi a bánat az a VX?

Hivatalos neve N-2-diizopropilaminoetil metilfoszfonotiolát. Egy olajszerű, átetsző folyadékról van szó. Az 50-es években Nagy-Britanniában fejlesztették ki, eredtileg rovarírtó szernek. Az anyag azonban annyira jól sikerült, hogy kiderült: nagyjából mindent elpusztít maga körül, az embereket is. Természetesen ezután lecsapott rá a hadiipar, és mérgesgázként kezdték gyártani. Hivatalosan csak két ország - naná, hogy USA és Oroszország - ismeri el, hogy tart fenn készleteket a VX-ből. A nyolcvanas években azonban jó eséllyel a rendkívűl véres iraki-iráni háborúban is bevetették Szaddám Huszein parancsára. (Hogy a konfliktus során végig erős washingtoni támogatást élvező diktátor hogyan juthatott hozzá a méreghez, azt annyira azért nem nehéz kitalálni.)

 

A VX-et ez ENSZ

 

a tömegpusztító fegyverek

 

között tartja számon.

 
A szakértők már másodszor vizsgálták meg alaposan Nam holttestét. Az első boncoláskor sem szívrohamra, sem tűszúrásra utaló nyomokat nem találtak, és tanácstalanok maradtak a halál okát illetően. Ugyanakkor szövettani mintákat küldtek laboratóriumi vizsgálatra, amelynek az eredménye még nincs meg. Ráadásul még Nam személyazonossága sem bizonyított: egyetlen családtagja sem jelentkezett azonosítására. 
 
A gyilkosság pontos körülményei még mindig nem tisztázottak, de a legvalószínűbb, hogy
 
Namot két nő mérgezte meg a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren február 13-án,
 
egy órával gépe indulása előtt. A nőket - egy vietnamit és egy indonézt - őrizetbe vették a malajziai hatóságok, és több észak-koreai gyanúsítottjuk is van. 
 
Az eset zavarba hozta a toxikológusokat, akik felvetették, hogy a két nő
 
miképpen volt képes sértetlenül elhagyni a tett színhelyét,
 
miután nagyon erős mérget használtak. A nők olyan utasítást kaphattak megbízóiktól, hogy mossanak kezet rögtön a merényletet követően.
 
Bruce Goldberger, a Floridai Egyetem vezető toxikológusa, a törvényszéki orvostan vezetője, azt mondta, hogy a VX idegméregből
 
néhány homokszemnyi is halálos.
 
A bőrön keresztül hat, de van ellene egy ellenméreg, ami a szervezetbe injekciózva hat ellene. Ilyen ellenméreg volt az amerikai egészségügyiek és katonák felszerelésében Irakban arra az esetre, ha vegyi támadás érné őket.
 
Goldberger azt mondta: "Ez egy idegméreg. Nagyon, nagyon mérgező. Fejtörést okoz, hogy a két feltételezett gyilkoson miért nem mutatkozott meg a VX hatása. Lehetséges, hogy mindketten kaptak ellenmérget".
 
A két feltételezett elkövetőn kívül három ember - egy diplomata, az észak-koreai légitársaság alkalmazottja, valamint egy másik észak-koreai férfi - még a gyilkosság napján elhagyta Malajziát, és valószínűleg visszatért Phenjanba.