A Fidesz-KDNP támogatottságban és elutasítottságban is az élen áll

A Jobbik őrzi a második helyét, továbbra is a legnépszerűbb a fiatalok körében, és veri az MSZP-t.

A teljes népességen belül a Fidesz-KDNP 29 százalékon áll, míg a második helyen a Jobbik 13 százalékkal, az MSZP jóval lemaradva van 7 százalékkal. Az LMP-t és a gyurcsányista DK-t négy-négy százalékon mérte az Iránytű Intézet. Új szereplők is megjelentek a politikai térképen: a budapesti olimpiát megfúró újliberális Momentum Mozgalomnak és a vicceskedő Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak is kimutattak 1-2 százalékot.

A felmérés szerint a sorrend ugyanez a biztos szavazók között: a Fidesz-KDNP 50 százalékos, a Jobbik 21 százalékos, az MSZP 11 százalékos, az LMP és a DK 6-6 százalékos tábort tudhat magáénak. A hordalékpártok, mint az Együtt, a Párbeszéd, a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt jelentéktelen 1-2 százalékon állnak, amellyel így igen távol állnak a parlamenti küszöbtől.

Az Iránytű kutatása a legelutasítottabb politikai szereplők sorrendjére is kitért, mint kiderült, a szavazók 28 százaléka egyáltalán nem szavazna a kormánypártokra, a második helyért „versenyben” van az MSZP és a DK, a Jobbikra 13 százalék biztos nem voksolna, az LMP-t 3 százalék, a Kétfarkú Kutya Pártot 2 százalék zárja ki.

A felmérésből az is kiolvasható, hogy a kormánypártok tudták legnagyobb arányban megtartani a 2014-es listás szavazóikat, 76 százalékuk ma is rájuk szavaznak. De ehhez az is hozzátartozik figyelmeztető jelként, hogy minden tizedik korábbi szimpatizánsuk már elbizonytalanodott, 5 százalék pedig már átpártolt a Jobbikhoz. A Vona Gábor vezette párt mellett is kitart a korábbi támogatóik 69 százaléka, de néhány százalékuk inkább a kormánypártokat választaná, 15 százalék pedig nem biztos a döntésében.

A baloldal haldoklását jelzi, hogy a 2014-es kényszerű összefogás szavazóinak 28 százaléka ma bizonytalan abban, hogy kit válasszon. Ötödük a DK-t, és az MSZP-t támogatnák, de 8 százalék inkább a Kétfarkú Kutya Pártot választaná.

Kor alapján a DK rendelkezik a legidősebb szavazótáborral, a legfiatalabb szimpatizánsi köre a Jobbiknak van, 37 százalékuk még nincs 30 éves. A Fidesz-KDNP támogatóinak egyharmada 60 év feletti, nagyjából ugyanennyien vannak a 40 év alattiak is. Az MSZP táborában is hasonlóan összetett, de náluk nagyobb az idősebbek aránya.

Iskolázottság szempontjából a kormánypártok szavazóinak nagyjából egyharmadát-egyharmadát teszik ki a nyolc általánost végzettek, illetve az érettségizettek. Szavazóik 16 százalékának van felsőfokú végzettsége.

A felmérés megállapítja, hogy az MSZP és a DK idős szavazói miatt kiemelkedik az általános iskolát végzettek arányában, a Jobbik táborában pedig az érettségizettek és a szakmunkásképzőt végzők dominálnak.