Legalább az esélyét adjuk meg annak, hogy gátat vessünk a korrupciónak

Ebben az ügyészségnek is lenne szerepe.

A korrupciós bűncselekmények kapcsán azt láthatjuk, hogy nem működik a felderítés, ám ha feljelentés születik, akkor azt a hatóságok vagy visszadobják, vagy ha megindítják a nyomozást akkor is elképesztően hosszú évekig nyomoznak – emlékeztetett szombati sajtótájékoztatóján dr. Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A politikus mindehhez hozzátette: ha az ügy bíróságra is kerül, akkor is sok évet kell várni, amíg születik egy ítélet, és abban az esetben is a tapasztalatok szerint egy felfüggesztettel megússzák a gyanúsítottak.

„Hogy ennek véget vessünk, először is az ügyészséget kell számon kérni arról, milyen módon végzi tevékenységét. Másodsorban a büntetési tételek növelésére van szükség, hogy legalább az esélye meglegyen annak, hogy megfelelő mértékű büntetések szülessenek. A Jobbik által javasolt tételek nem túlzóak, ellenkezőleg, a jelenlegi büntetési mértékek túlzóan alacsonyak: például egy hűtlen kezelés alapeseti büntetése annyi, mint egy nyilvánosan elkövetett rágalmazásé. A Jobbik szerint ez nagyon nincs rendben, ezért a nemzeti néppárt bízik abban, hogy a Büntető törvénykönyv korrupciós bűncselekményekre vonatkozó szigorítását az Országgyűlés is támogatni fogja.”

- figyelmeztetett a képviselő.