Nem érdekelte az algyőieket a vegyi üzemről szóló népszavazás, miután eldőlt, hogy úgysem épül meg

A négy szavazókörben a névjegyzékben szereplő 4409 választó közül 829 adott le érvényes voksot. A szavazók közül a többség - 427 választó - támogatta az üzem építését.

A Szegeddel szomszédos községben egy görög befektető tervezte egy háztartási vegyi árukhoz alapanyagot gyártó üzem építését. Civil kezdeményezésre - melyhez a Fidesz és a KDNP helyi politikusai is csatlakoztak - aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy a kockázatot jelentő vegyi üzem helyéről kérdezzék meg az algyőieket. December 15-én pedig a képviselő-testület döntött a népszavazás kiírásáról.

A befektető azonban kedden jelezte, hogy nem Algyőn kívánja megépíteni a tervezett üzemet.

A képviselő-testület többsége csütörtöki rendkívüli ülésén határozatot hozott arról, hogy visszavonják a népszavazás kiírásáról szóló döntést, melyet eljuttattak a Szegedi Törvényszékhez is.

A bíróság közleménye szerint a hatályos jogszabályok alapján a képviselő-testület bizottsága, valamint tagjai a helyi népszavazás elrendeléséig vonhatják vissza az általuk benyújtott helyi népszavazási kezdeményezést. A törvény ezen túlmenően nem tartalmaz a kezdeményezés visszavonására vonatkozó rendelkezéseket. A törvényszéknek így nem volt hatásköre arra, hogy a képviselő-testület határozata alapján érdemben eljárjon.