Atomfegyverrel rendelkező uniós hadsereget hozna létre az Osztrák Szabadságpárt elnöke

Heinz-Christian Strache szerint a NATO-ban „az amerikai hadiipart finanszírozzák” a tagállamok.

Az FPÖ elnöke szerint "esélyként" kellene kihasználni, hogy Donald Trump amerikai elnök megkérdőjelezte az európai NATO-tagországok hajlandóságát arra, hogy a vállalt mértékben (a GDP két százaléka) járuljanak hozzá a NATO költségeihez.

„Szerintem jót tenne Európának, ha kimondanánk, miért kell a NATO tagjának lennünk. Csináljunk inkább egy európai védekező hadsereget”

- jelentette ki a pártelnök.

Strache szerint egy uniós hadsereg létrehozása lenne a helyes út, míg a NATO inkább egy „amerikai geostratégiai kommandó”, amiben „az amerikai hadiipart finanszírozzák” a tagállamok. A szabadságpárti politikus úgy véli: Ausztria is részt vehetne az uniós hadseregben, de csak a semlegességének a megtartásával. Úgy fogalmazott: „a semlegességet sosem szabad feladnunk.”

Arra is kitért, utalva Franciaország atomhatalmi státuszára, hogy az uniós hadsereg atomfegyverrel is rendelkezhetne. Ugyanakkor leszögezte: alapvetően az atomfegyvermentes világ pártján áll.

Az osztrák politikus hangsúlyozta: a közös uniós védelmi politika nincs ellentmondásban azzal, hogy az FPÖ, illetve jobboldali szövetségesei Európában kevesebb centralizmust, és több nemzetállami szuverenitást követelnek.

„Az Európai Uniónak föderális unióként sikere és jövője van”

- szögezte le. Hozzátette, hogy jelenleg az EU egy gazdasági- és egyúttal békeunió.

„Ez azt jelenti, hogy a két döntő kérdésben, a gazdaságban és a védelemben kellene közös politika, minden másban szubszidiaritás”

- nyilatkozta.

Strache óva intett attól, hogy az Európai Unió az Oroszországgal és Donald Trumppal szembeni kritikájával elszigetelje magát. Azt mondta: fel kellene azzal hagyni, hogy az Európai Unió szembehelyezkedik Oroszországgal, Donald Trumppal, a Brexit miatt pedig Nagy-Britanniával is. Mielőbb meg kell szabadulni az oroszellenes szankcióktól, és egy "erős kontinentális Európa" érdekében szabadkereskedelmi övezetet kell létrehozni Oroszországgal, vélekedett az osztrák politikus.

Strache arról is beszélt, hogy egy FPÖ-kormány esetén bevezetnék a "bevándorlásstop"-ot a külső határok megfelelő védelmével, vagy ha az nem működik, akkor a nemzeti határok ellenőrzésével.

A pártelnök a kormány javaslatánál szélesebb körben támogatja a fejkendő tilalmat. A „megfelelő integrációhoz” kötelező lenne német óvodába járni, nem csak egy évet, mint jelenleg. Kormányon betiltanák az iszlám radikalizmust hirdető intézményeket, illetve szervezeteket, az ausztriai dzsihadisták állampolgárságát pedig megvonnák.

Strache úgy vélekedett: már idén ősszel, vagy legkésőbb jövő év elején parlamenti választások lesznek. A legerősebb párt akarnak lenni Ausztriában. Március negyedikén rendezi meg pártkongresszusát az Osztrák Szabadságpárt, Strache arra számít, hogy nagy többséggel újraválasztják, az alelnökeinél nem lesznek személyi változások, mert „a nyertes csapaton” miért változtatna.

Közép-Európa az Unió katalizátora lehetne

Nemrégiben a szabadságpárti Norbert Hofer interjút adott a francia a TV Libertés számára. A korábbi államfőjelölt, aki épphogy alulmaradt a zöldpárti Alexander Van der Bellennel szemben a decemberi megismételt elnökválasztáson, többek között arról beszélt, hogy az FPÖ továbbra is jó helyzetben van, az idő nekik dolgozik. A 2018-as parlamenti választások után pedig az FPÖ képes lehet a kormányalakításra. Szerinte egy gazdaságilag erős Európát kellene teremteni, mert ha ez nem történik meg, akkor Európa jelentősen veszíteni fog a fontosságából az Egyesült Államokhoz, Kínához és Oroszországhoz képest. A Visegrádi Négyek kapcsán arról beszélt, hogy az Európai Unió túl gyorsan növekedett, ebből adódnak a problémái is, és ezért kellene jobban Közép-Európára koncentrálni, amely az Unió katalizátora lehetne. „Közép-Európának egy stabil blokknak kell lennie az Európai Unióban, hogy ennek az Uniónak legyen jövője” - jelentette ki.