„Amikor a demokráciából diktatúra lesz” – így írnak Magyarországról egy német lapban

Nincsenek ellensúlyok.

A Die Zeit szerzője nem finomkodott a jelzőkkel. Martin Klingst szerint nem csak Donald Trump, hanem a magyar vagy lengyel helyzet is aggodalomra ad okot.

A liberális lap újságírója úgy fogalmaz, némelyik demokratikus uniós ország lassan autokráciává változik, ez pedig félő, hogy átterjed más államokra is.

...Lengyelországban vagy Magyarországon történik, és ami rövidesen talán Hollandiában és Franciaországban is fenyeget, aláássa a közösség alapjait, és a szabadságra, a biztonságra és a jogra felépített háború utáni európai békerendszert.

Úgy látja, hogy a Trumpok, Orbánok és Kaczynskik korszakában a parlamenti többségből abszolút hatalmi igény lesz és ez maga alá gyűri a jogot is.

Az általa említett vezetők szerinte úgy érzik, hogy irányadói egy népi mozgalomnak, mely harcban áll az elittel és a multilaterális intézményekkel.

Hozzáteszi, hogy azért a helyzet mégsem ugyanolyan a három országban. Az Egyesült Államokban működik a fékek és ellensúlyok rendszere, ami kordában tartja az új kormányzatot.

Az olyan fiatal demokráciákban viszont, mint Magyarország és Lengyelország, túl gyengék ezek az eszközök és az EU sem tudja megállítani ezeket a folyamatokat.