Trump oktatási és környezetvédelmi pénzekből fegyverkezne

Donald Trump amerikai elnök bejelentette hétfőn, hogy nem katonai programoktól csoportosítaná át a haderő fejlesztésére szánt 54 milliárd dolláros költségvetési összeget.

Az elnök az Egyesült Államok éves kormányzói tanácskozásán beszélt terveiről.

Donald Trump kifejtette: az a szándéka, hogy megkurtít egyes - politikailag érzékenynek tartott - költségvetési tételeket. Kevesebb pénzt szánna oktatásra, környezetvédelemre, tudományos kutatásra és szegényeket támogató programokra, és a felszabaduló összeget átcsoportosíttatja részben a nyugdíjasok gazdasági biztonságának megőrzésére, részben pedig a haderő fejlesztésére.

Trump javaslatát a haderőre szánt költségvetés megemelését 54 milliárd dollárral - és a nem katonai célokra fordított pénzek ugyanilyen arányú csökkentését - a Fehér Ház már korábban felfedte, amikor az elnök a jövő évre előterjesztendő költségvetési tervéről esett szó.

Az elnök munkatársai akkor azt mondták: a társadalombiztosítást és az idősek orvosi ellátását segítő Medicare-programot érintő döntéseket csak év vége felé, a teljes költségvetési tervezet előterjesztésekor hozzák meg. Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője azonban leszögezte: Trump elnök betartja választási ígéretét, és ezekhez a programokhoz nem nyúl hozzá. Ezt erősítette meg Steve Mnuchin pénzügyminiszter is vasárnap, a Fox televíziónak adott interjújában.

A kormányzók előtt mondott hétfő esti beszédében Trump közölte: a költségvetési kiadásokat érintő kérései hangsúlyosan szerepelnek majd a kedd este az Unió állapotáról a kongresszusban elmondandó beszédében is. Leszögezte: a költségvetésről kifejtett elképzelései híven tükrözik azt, amit megígért a választási kampányában, vagyis hogy megvédi az amerikaiak biztonságát, a közbiztonságot és a nemzetbiztonságot.