"A kormány nem a dolgozó emberek, hanem a hitelintézeti szektor mellé állt"

A Jobbik a bankok kedvezményezésének befejezésére kéri a kormányt.

Volner János, az ellenzéki párt alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a szaksajtó szerint soha nem volt olyan magas a bankok hazai nyeresége, mint tavaly, ami szerinte annak köszönhető, hogy a kormány folyamatosan csökkentette a rájuk rótt közterhek mértékét.

Értékelése szerint a kormány nem a dolgozó emberek, hanem a hitelintézeti szektor mellé állt, holott az adókönnyítéseket például béremelésre is lehetett volna fordítani.

A jobbikos politikus szóvá tette, hogy a devizaátváltás nyeresége a bajba jutottak helyett a jegybanknál maradt, a végtörlesztés pedig szerinte a biztosan törleszteni tudókat segítette.

Volner János kifogásolta, hogy miközben a pénzügyi szervezetek különadójából 2011-ben még 186,5 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, idén csak 66,5 milliárddal terveznek; a 2014-ben a 20,5 milliárd forintot jelentő hitelintézeti járulékot pedig kivezetik. Ezzel szembeállította, hogy a tranzakciós illetéken nem könnyítenek, az továbbra is 200 milliárd forint bevételt hoz idén a büdzsének, miközben - mint mondta - azt az ügyfelek viselik.

A Jobbik alelnökét kérdezték a józsefvárosi időközi önkormányzati képviselő-választásról. Arra, hogy az MSZP támogatja a Szolidaritás Mozgalom jelöltjét, Pityinger Lászlót, azaz Dopemant, úgy reagált: a baloldal egyre kétségbeesettebben kapkod, "eszét vesztette", ezért merülnek fel olyan jelöltek, akik korábban szóba sem kerülhettek volna egy "normális" pártnál.