A szíriai hadsereg szándékosan támadt egy aleppói segélyszállítmányra

A damaszkuszi rendszer katonái szándékosan támadtak szeptember 19-én Aleppó közelében egy humanitárius segélyt szállító konvojra, valamennyi jelentés, műholdas felvétel és igazságügyi orvosi szakvélemény a szíriai hadsereg érintettségéről tanúskodik - áll az ENSZ nemzetközi vizsgálóbizottsága szerdán Genfben közzétett jelentésében. A támadásban tíz segélymunkás halt meg.

A jelentés szerint az aleppói csatában érintett valamennyi fél követett el háborús bűnöket. A szíriai kormányhadsereg az észak-szíriai várost december 22-én foglalta vissza teljesen a lázadóktól. A dokumentum szerint a városban élő polgári személyek evakuálása, amelyről a rendszer és a lázadók állapodtak meg szövetségeseik védnökségével, önmagában "háborús bűncselekmény" volt, mert "polgári lakosok erőszakos elköltöztetésével járt".

Az ENSZ-közgyűlés kérésére a feltételezett szíriai háborús bűncselekmények ügyének kivizsgálására Genfben felállított nyomozó bizottság vezetője, Paulo Pinheiro szerdán közölte, hogy készek átadni a szíriai háborús bűnösök listáját.