Ígéret: a Jobbik mindent megtesz, hogy kiderüljön, ki áll a kötvénybiznisz mögött

Az ellenzéki képviselőkből létrehozott testület szerdai ülésére a témával foglalkozó újságírókat hívtak meg.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke azt mondta, az újságírók úgy látták: a kormány állításával szemben a letelepedési kötvények veszteséget termelnek az ország számára, aminek összege a becslések szerint jelenleg mintegy 12 milliárd forint. A szövevényes offshore-háttér rendkívül komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország és az EU számára, ugyanis nagyon sok kétes, akár bűnözői háttérrel rendelkező ember is letelepedési kötvényhez juthat - folytatta, homályosnak nevezve az ügyletben részt vevő ügyvédi irodai háttér tevékenységét is.

A jobbikos Staudt Gábor azt mondta, az ülés során súlyosbodtak pártja már korábban is meglévő félelmei, az látszik, hogy mind a vevői, mind az eladói oldalon jelen lehetnek bűnözői körök. Ez utóbbi azért is aggályos, mert a "zűrös ügyletek" hátterét a magyar állam adja - érvelt.

A Jobbik a kötvényüzletet elsősorban biztonságpolitikai kérdésnek tartja - fogalmazott a képviselő. Szerinte az fel sem merülhet, hogy gazdaságilag jó döntés volt a kötvényárusítás megkezdése, de ennél is fontosabb, hogy miközben a kormány harcot kezdeményezett a szegény migránsok ellen, "kitárta a kapukat" a gazdag migránsok előtt.

Staudt Gábor megerősítette a Jobbik alaptörvény-módosítási szándékát a rendszer kivezetése érdekében. Hozzátette, hogy a kötvények révén érkező közel húszezer ember átvilágítása horribilis összegekbe kerül, és ha ennek árát levonják a bevételekből, akkor az addig is negatív gazdasági mérleg még rosszabb lesz.

A jobbikos országgyűlési képviselő ígéretet tett arra, hogy pártja mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy kiderüljön, ki áll a kötvénybiznisz mögött, hogy az elszámoltatás megtörténjen.

Heltai László, az LMP gazdasági szakszóvivője úgy értékelt, hogy a letelepedési kötvények ügye elválaszthatatlan az offshore ügyektől. Ezeket a csatornákat fel kell tárni, az LMP törvényjavaslata büntetné azt, aki a magyar állam nevében szerződést köt offshore cégekkel vagy pénzt juttat nekik - mondta, az ügyvédi közösség tevékenységének szabályozását szorgalmazva.

A független Demeter Márta szerint a kormány egy szűk kör anyagi hasznáért cserébe "eladja" a magyar emberek biztonságát. Az ügynek politikai, személyi és szakmai felelősei is vannak, mert az állami intézményrendszer kiszolgálja a politikai megrendeléseket - vélekedett.

A független Szabó Szabolcs azt mondta, hogy pártja, az Együtt, egyszerű lopásnak tartja az "egész bizniszt", és ezt a meghívott vendégek is megerősítették bennük: nem is volt szükség a közvetítő cégekre, mert a kötvények forgalmazását már régóta működő társaságok is elláthatták volna. Az így feleslegesen létrehozott cégeknél nagyon sok profit képződött és lassan felmerül az a probléma, hogy hogyan fogják azt Magyarországra "visszacsempészni" - tette hozzá.