Parkoló autók miatt nem tudnak felvonulni a tűzoltók

Az autósok behajtásának megakadályozásának érdekében pótolták a pollereket a 4-es metró Bikás parki állomásánál a kijárat előtti rész két oldalán. Ez a rész tűzoltási felvonulási területnek számít, és a megközelítéséhez megfelelő szélességű utat a tűzoltóautóknak szabadon kell hagyni, a Vahot utca felől mégis rendszeresen parkoló autók torlaszolják el a bejáratot - írja a Langlovagok.hu.
 
Mint kiderült, a pollerekkel a helyzet nem javult, sőt, még csábítóbb lett a rossz helyen parkolás, ezért a Lánglovagok Egyesület közérdekű bejelentéssel fordult a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz.
 
A katasztrófavédelem a helyszíni ellenőrzés során megbizonyosodott róla, hogy a Vahot utca felől tényleg nem kijelölt helyen történik parkolás, ami a tűzoltó szakfelszereléssel eltávolítható pollereknél akadályozza a tűzoltási felvonulási területre való behajtást. A Tétényi út felől azonban még megközelíthető maradt a metróállomás felszíni épülete, így inkább a terület tolatás nélküli elhagyásával adódik probléma. Az FKI közölte: a tilosban történő parkolás megelőzése céljából a kerületi rendőrkapitányságon kezdeményezik a tilalom jelölését, valamint kéri a további intézkedés megtételét a tűzoltási felvonulási terület mindkét irányból történő megközelítése céljából.
 
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló rendeletet idézve azt írja: "a tűzoltási felvonulási területen, valamint a tűzoltói vízszerzési helyeken gépjárműparkolót kialakítani nem lehet. Ezeken a helyeken a parkolási tilalmat táblával és a tűzvédelmi szakhatóság előírása esetén útburkolati jellel jelölni kell." Ez a létesítési előírás azonban a 4-es metró engedélyezésekor még nem volt érvényben, és a jelen problémára sem adott volna valószínűleg megoldást.
 
A Bikás parki állomásnál jelenleg a Tétényi út és a Vahot utca felől mindkét irányból behajtani tilos tábla van kitéve, ám kiegészítő táblán se jelzik, hogy tűzoltási felvonulási területről van szó. A Lánglovagok Egyesület úgy véli, az OTSZ tervezett módosításánál megfontolandó, hogy a tűzoltási felvonulási terület parkolási tilalmára vonatkozó előírás a létesítési előírásokból átkerüljön a használati előírásokba, kiegészítő táblán legyen kötelező feltüntetni a megállási tilalom okát, és a tűzoltási felvonulási területek megközelítésére szolgáló tűzoltási felvonulási utak követelményeivel is foglalkozzon részletesebben a jogszabály.