Trumpnak nem áll rendelkezésére a határfal építéséhez szükséges pénz

Kell a Kongresszus is.

A Reuters állítólag látott egy olyan dokumentumot, mely azt bizonyítja, hogy pénzügyi akadályok nehezítik az építkezés megkezdését. Az amerikai elnök január végén már alá is írta a határok védelméről szóló rendeletet, melyben deklarálták a határfal mielőbbi létesítését is.

Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium akkor úgy számolt, hogy a projekt több, mint 21 milliárd dollárba is kerülhet 3,5 év alatt. A republikánusok ezzel szemben maximum 12-15 milliárd dollárral számolnak. A Trump-adminisztráció ennek a hivatalnak a már létező erőforrásaiból kívánta finanszírozni ezt, de most kiderült, hogy a Minisztérium maximum 20 millió dollárt tud átcsoportosítani a projektre. Ez nagyjából arra elegendő, hogy számba vegyék a prototípusokat és megkössenek néhány szerződést, de arra semmiképp, hogy ténylegesen elkezdjék az építkezést.

Ebből az következik, hogy a republikánusoknak meg kell győzniük a Kongresszust, hogy biztosíták a kellő nagyságú tőkét az építkezéshez. Trump már be is jelentette, hogy kérni fogja ezeket a forrásokat, később pedig rákényszerítené Mexikót, hogy fizessék vissza az összeget az amerikai adófizetőknek.

Az már más kérdés, hogy a büntetővámokon kívül mivel lehetne kényszeríteni a szomszédos államot arra, hogy fizesse ki azt a falat, ami ellene épül. Ezek a vámok pedig egyes tanulmányok szerint az amerikai exportot is komoly mértékben hátráltatnák.