Cigányútra vitték a felzárkóztatást

Felzárkóztatásra hivatkozva legalább milliárdokat lehet eltüntetni nyomtalanul.

A nemzeti ellenzéki politikus szerint kérdés ezek után, Farkas Flóriánt valójában milyen munkával bízta meg Orbán Viktor: a cigányság felzárkóztatásával, ami eredménytelen, vagy azzal, hogy cigányútra vigye a felzárkóztatásra szánt milliárdokat?

Jakab Péter emlékeztet: Farkas Flórián mind a mai napig nem tud elszámolni azzal az 1,6 milliárd forinttal, amit az ORÖ azért kapott, hogy munkához juttassa a cigány embereket. Felelősségre vonás helyett Orbán Viktor újabb 1,3 milliárdot adott, a Miniszterelnökség pedig töretlen bizalmáról biztosította Farkast.

Feloszlatta magát a csalással megvádolt roma szövetkezet

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) még 2003-ban hozta létre a hangzatos nevű, de mára megbukott szövetkezetet. A szervezet alapítója és sokáig az elnöke Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, Orbán Viktor kormánybiztosa volt.Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) eredetileg majdnem 5 milliárd forintot akart adni a szövetkezet egyik munkahelyteremtő programjára, de utóbb belső vizsgálatot rendeltek el és a már kiutalt pénzeket visszakövetelték, többet meg nem is adtak.


Úgy látja, hogy amit a kormány művel, az a cigánybiznisz minősített esete: a fideszes politikusok a baloldali kormányok mintájára a saját meggazdagodásuk rejtett erőforrásait látják a cigányokban. A kormány nem érdekelt a cigánykérdés megoldásában, hiszen így lehet az állandó felzárkóztatásra hivatkozva milliárdokat eltüntetni nyomtalanul. Jakab Péter szerint valószínű ez lesz a sorsa annak a 91 milliárdnak is, amire 2017 első negyedévében lehet pályázni telepprogram címszó alatt.