Európa még soha nem függött ennyire az oroszoktól

Emlékezhetünk rá, hogy a 2009 januárjában csúcsra jutott orosz-ukrán gázvita következtében szinte teljesen megszűnt a szállítás a keleti szomszédunkon keresztül, ami több európai államnak is veszélybe sodorta az ellátását. Európa ekkor elhatározta, hogy igyekszik függetleníteni magát az orosz gáztól, de azóta a függés csak erősebb lett, változást pedig valószínűleg a következő évtized sem hoz.

A Bloomberg összeállításából kiderül, hogy az orosz állami vállalat – a Gazprom, tavaly rekord mennyiségű földgázt adott el Európának, ez az unió teljes felhasználásának a 34%-át tette ki.

Brüsszel úgy próbálta diverzifikálni a szükségletet, hogy az Egyesült Államokból tankerhajókon szállítottak cseppfolyós gázt (LNG), ez azonban jóval magasabb költségeket eredményez, mint az olcsó keleti beszerzés.

Más utak

Új útvonalak létesítése pedig már csak azért sem lesz egyszerű, mert az Északi Áramlat-2 nevű földgázvezetéken szintén orosz gáz érkezne, közvetlenül Németországba. A Déli, vagy Török Áramlattal ugyanez a helyzet, csak újfent más útvonalon. A szállítás így sokszínűbb lehet, de csak annak útjait tekintve, a terméket biztosító ország maradna ugyanaz.

A British Petrol és a Royal Dutch Shell is úgy látja a helyzetet, hogy Európának 2035-ig biztos, hogy Oroszország marad a legnagyobb beszerzési forrása.

Vannak ugyan olyan elemzők – például a londoni Energy Aspects Ltd. szakemberei, akik szerint a Gazprom terméke erős versenytársat kap a cseppfolyós gáz képében, különösen annak tekintetében, hogy növekszik az olajár és a kínálat. Az idei év második felében pedig komoly LNG szállítmány érkezik az öreg kontinensre Amerikából és Ausztráliából, a nagy mennyiség pedig lejjebb viheti a cseppfolyós gáz árát. Az LNG jelenleg átlagosan 30 százalékkal drágább, mint az Ukrajnán keresztül érkező orosz gáz.

A Gazprom viszont folyamatosan reagál a fejleményekre, ugyanis az árképzési politikáját nem feltétlenül a világpiaci árhoz köti, hanem az európai gázpiac pillanatnyi állásához, így könnyebben tud reagálni a kialakult helyzetre.

Putyin már tavaly év végén kijelentette, hogy

„A Gazprom jelenleg több gázt folyósít Európába, mint Oroszország vagy a Szovjetunió valaha tette."

A British Petrol szerint ez a tendencia pedig csak erősödni fog, a jelenlegi 34 százalékról, 40 százalékra nőhet Moszkva részesedése 2035-re az unió gázfogyasztásából. Európa saját gázmezői sem segíthetnek, a természetes öregedés miatt folyamatosan csökken a kitermelés, Hollandiában pedig termelési korlátozásokat is bevezettek a groningeni mezőknél.