Üveghíd és űrközpont kell, új diagnosztikai eszközök nem

A váci kórháznál is elővették a kockás papírt és összeírták, mire lenne szükségük. A kormány szerint elég lesz annak az egyhatoda is. 

A nagylelkű döntést Fehér Zsolt, a Jobbik váci elnöke szúrta ki

A magyar kórházak december 31-ig pályázhattak egy 15 milliárdos fejlesztési keretre, amelyet az intézmények több, mint 50 milliárd forinttal "pályáztak túl". A váci kórháznál is elővették a kockás papírt és összeírták, mire lenne szükségük. A kormány szerint

elég lesz ennek az egyhatoda is. 

Lukács László György, a Jobbik egészségügyi szakpolitikusa kikérte az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól a benyújtott igényeket, illetve azt, hogy ebből mennyit fogadtak el. Az adatokból kiderül, hogy a váci Jávorszky Ödön Kórház mintegy 687 millió forintra pályázott. Ebből a döntéshozók nagylelkűen 106 milliót ítéltek meg. Ez az eredeti igény 

15,5%-a. 

A kormány szerint tehát a kórházban nincs szükség többek közt 

 - mammográfiai, radiológiai és kardiológiai diagnosztikai eszközökre,

 - új nyomtatókra,

 - medikai információs rendszerre,

 - vagy a "kritikus állapotú" (ez a gyakorlatban általában a működésképtelenség határát jelenti) számítógépek cseréjére sem. 

Lázár János kancelláriaminiszter a kórházaknak adandó támogatások kapcsán többször is elmondta, hogy szerinte a pazarló intézmények nem érdemelnek több forrást, a jól gazdálkodókat ellenben jutalmazni kell. Ehhez képest a váci kórház 

egy fillért sem kapott energiamegtakarítást célzó épületfelújításokra. 

Mindeközben a kormány még nem tudja, mire költse az olimpiai pályázat visszavonása után felszabadult összegeket. Stummer János, a Jobbik budapesti elnöke vasárnap azt kezdeményezte, hogy ezeket az összegeket fordítsák a kórházak működésére és korszerűsítésére.

 

Ha Lázár feje kiszellőzött a hétvégén, akkor a kórházakra költse az olimpia gazdátlan százmillióit

Lapunk is beszámolt Tuzson Bence propaganda-államtitkár azon meglepő szombati kijelentéséről, miszerint a kormány nem tudja mire költse az olimpiai pályázat visszamondása (mert továbbra sem az olimpiát mondtuk le!!!) miatt felszabadult pénzforrásokat. A Jobbik vasárnap már emlékeztette is a kormányzatot, hogy van olyan szektor, ahol jó helye lenne a közpénz-százmillióknak.

Lázár János a csütörtöki kormányinfón azt mondta: "nem látja akadályát", hogy akár "egy második, vagy harmadik kört" is kiírjanak. Éles szemmel megállapította azt is, hogy a tapasztalatok fényében erre a területre "megéri pénzt költeni".

Nos, ezt minden bizonnyal Vácott is így gondolják.