Eldőlt! A baloldal nem buktatja meg a kormányt, Gyurcsány külön indul

Gyurcsány világosan beszélt.

Mint fogalmazott a Demokratikus Koalíció megértette, hogy Botka László vezetésével az MSZP önálló listán fog indulni a 2018-as választásokon.

„Tudomásul vettük, ha így akarjátok, így lesz – üzent a szocialista pártnak. A pártelnök kijelentette, a tényeket tudomásul veszik, nincs harag, nincs sértődöttség vagy féltékenység. Hozzátette azt is, hogy neki viszont az is a felelőssége, hogy képviselje azt a félmillió embert, aki hisz abban, amiről a DK beszél és erről a felelősségről nem mond le. Mint fogalmazott a Demokratikus Koalíció megértette, hogy Botka László vezetésével az MSZP önálló listán fog indulni a 2018-as választásokon. Botka korábban azt mondta, hogy közös baloldali lista esetén tudja elvállalni az MSZP miniszterelnök-jelöltségét, de azt is tudni, hogy ezt Gyurcsány nélkül képzelte el.

A szegedi polgármesternek azonban eddig az Együtt és az LMP is nemet mondott. Utóbbi 106 önálló jelölttel fut neki 2018-nak.

Gyurcsány azt is mondta, hogy „lehet, hogy sok a zászló, de egy tábor”, ezért egy egyéni jelöltnek kell indulnia minden választókerületben. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy nekik már van 108 jelöltjük is, ami tárgyalási alap lehet akkor, ha lesz koordinált indulás vagy közös jelöltek. Hiába lesznek azonban esetleg közös jelöltek vagy koordinált indulás, mert szervezett, erős, egységes kampány aligha lesz.

Az egyébként is leépülő félben lévő pártszervezetek a lista tekintetében egymással is rivalizálni fognak. A helyi szervezők, az önkéntesek fél szemükkel már a 2019-es önkormányzati referendumra tekintenek, a potenciális riválisok megerősödéséhez nem szívesen asszisztálnak. Ott fognak egymásnak keresztbe tenni, ahol tudnak.

Mi több: közös MSZP-DK jelöltek esetén a töredékszavazatok akarva vagy akaratlanul is, de Botka és Gyurcsány listáját is erősíthetik.