Vona: "Pokoli kampány" vár a Jobbik Ifjúsági Tagozatának új elnökségére

És el ne vesszenek "a pénz, hatalom és szolgálati autó Bermuda-háromszögében".

Az Aranytíz Kultúrházban tartott rendezvényen 165 delegált vett részt azért, hogy a Jobbik elnökének beszéde után leadja szavazatát. Ha az igényes környezet és a jelenlévők eleganciája nem lett volna elég, Vona Gábor beszéde rögtön megalapozta a büszkeség érzését mindenkiben, akiben eddig még esetleg nem tűnt fel, hogy a kormányváltó erő utánpótlását jelentő szervezethez tartozik. Egy év van hátra a 2018-as választásokig, és ennek tudata dominánsan jelen volt a teljes rendezvény alatt. 

Nem véletlen, hogy Vona is miután megköszönte az IT-nek, hogy "ebben a műfajban Magyarország legerősebb és legdinamikusabban fejlődő ifjúsági szervezetévé" vált, a "történelmi időkben" való helytállás és a "pokoli kampányban, majd az utána következő kormányzásban" való támasznyújtás fontosságát hangsúlyozta. 

Felidézte, hogy amikor ő volt annyi idős, mint az IT-sek nagy része, akkor még nem volt ehhez hasonló szervezet, így a "kitaposott ösvényre" mindenki úgy tekintsen, mint egy lehetőségre, hogy mentorok és felmutatott példák segítségével dolgozhatnak a közös célért. Ugyanakkor hozzátette, hogy ez azonban az elkényelmesedés veszélyét is magában rejti, amely pedig a "teremtő vágy" elvesztését jelentheti. Mint fogalmazott, ezt látja a Fidesz ifjúsági szervezetének tagjainál, akik elvesztek "a pénz, hatalom és szolgálati autó Bermuda-háromszögében". Vona szerint alázatra, szerénység és a politikára mint szolgálatra való rátekintés szükséges ennek elkerüléséhez. 

A Jobbik elnöke - megemlítve, hogy életkorából (39) fakadóan ő egyszerre látja a fiatalok és idősek helyzetét -, arról is beszélt, hogy az nem baj, ha van a generációk között természetes vita, a harmóniának azonban nem szabad megbomlania. A fiataloknak megértéssel, tisztelettel, a tanulásra való szándékkal kell tekinteni az idősekre, nekik pedig meg kell látniuk a fiatalokban rejlő forradalmi erőt, amely a magyarság életében százévente megfordította a történelmet. Felidézte Pongrátz Gergelyt, aki indulásakor meglátta a Jobbik fiataljaiban a lángot, és aki arról beszélt, hogy tudja, hogy ezek a fiatalok '56-ban ugyanúgy helytálltak volna, mint annak idején ők. 

Vona hozzátette, hogy soha nem lehet tudni, hogy ismét lesz-e szükség erre, de abban biztos, hogy a választásokig hátralévő egy év is kemény munkát igényel.

"Olyan pártnak kell segítséget adni, amelyet az elkövetkező hónapok során megpróbálnak majd eltaposni"

- hangsúlyozta. 

Az új elnökségnek frissességre és lendületre van szüksége a pártelnök szerint, így arra kért mindenkinek, hogy ennek fényében adja le szavazatait, majd azzal zárta a beszédét, hogy az IT-sek legyenek büszkék arra, hogy milyen felelősség van a vállukon, és minden egyes nap nőjenek fel ehhez. 

Harmadszorra is újrázott Farkas Gergely

A megalakulása óta Farkas Gergely vezeti a Jobbik IT-t, és ez a szervezet életének legnehezebb időszakában, a 2018-as választási hajrában sem lesz másképp, ugyanis nem jelentkezett senki az elnöki pozícióra, a 165 küldött pedig elsöprő arányban szavazta meg újra. Programbeszédében három fő feladatot jelölt ki:

 - a választás közeledtével aktivizálódó fiatalság bevonását a közéleti tevékenységbe;
 - a politikailag legendásan passzív fiatal generáció aktivizálását;
 - valamint az idősebb generációk fiatalokon keresztüli megszólítását.

Komoly kihívás elé néz az IT, és ezzel tisztában van a régi-új elnök is, aki három szóval jellemezte, hogy milyennek kell lennie a szervezetnek az elkövetkező időszakban: értékelvűnek, innovatívnak és fanatikusnak. Az értékelvűséget azért hangsúlyozta, mert szerinte szélesre kell tárni a szervezet kapuit, amelynek hatására friss levegőnek kell jönnie, de ugyanakkor fontos lesz, hogy soha ne felejtsék el azokat az értékeket, amelyeket fontosnak tartanak. Az innováció kapcsán a modern kommunikációs eszközök fontosságát hangsúlyozta. A fanatizmust pedig jó értelemben értette, azaz az elszántságot és hitet, hogy megtörténhet a kormányváltás. 

A nyolc alelnöki tisztségre összesen 12-en adták be a pályázatukat, közülük 11-en érték el a 10%-os indulási küszöböt. Az IT elnökének megvan az a lehetősége, hogy megnevezze, hogy ki az a tíz jelölt, aki elmondhatja programbeszédét. Leszögezte, hogy nincs köztük olyan, akivel ne tudna együtt dolgozni, ezért úgy döntött, hogy a tagszervezeti jelölések aránya alapján, a legkevesebb jelölést kapott induló esik ki, így adva meg a lehetőséget arra, hogy tényleg azok mérhessék össze erejüket, akiket a legtöbben támogatják. 

A tíz fiatal három-három percet kapott, hogy elmondja elképzeléseit, terveit, majd a küldöttek leadták voksukat. A legtöbbet egyértelműen Kiriák Klaudia kapta, majd őt követte Nichter Tamás, Bús Árpád Zsolt, Kósi Márk, Varga Dániel, Völgyi Péter, Benke Richárd és végül Kálló Gergely, aki egyetlen szavazattal előzte meg a 9. helyezettet, így a végére is jutott egy kis izgalom. 

Ez a nyolc fő lesz az, akinek Farkas Gergellyel együtt, az ország valamennyi IT-sét a háta mögött tudva, az elkövetkező egy évben, a maga területén, hozzá kell segítenie a Jobbikot a választási győzelemhez. A Fidelitas ugyan nem kihívás, de a Fidesz médiabirodalma, megfélemlítésre épülő kormányzása és felhalmozott pénze igencsak. A magyar fiatalság hite és tüze azonban tényleg képes volt a történelem során hegyeket megmozgatni. A Jobbik Ifjúsági Tagozat pedig azt hirdeti: "Miénk a jövő!".