Kínában lassul a gazdasági növekedés, de a számok ezzel együtt döbbenetesek

Idén 11 millió új munkahelyet teremtenek.

A kormányfő azt mondta, hogy az idei GDP-növekedés "6,5 százalék körüli lesz". Tavaly a kínai gazdaság 6,7 százalékkal, 26 éve a legkisebb ütemben nőtt. A kormányfő azt mondta, Peking mindent megtesz annak érdekében, hogy megoldást találjon a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban jelentkező mind nagyobb bizonytalanság mérséklésére.

Li Kö-csiang rámutatott arra, hogy a deglobalizáció és a protekcionizmus egyre nagyobb teret nyer, ami komoly kivívás a kínai gazdaságnak. A miniszterelnök azt mondta, hogy idén a fogyasztói áremelkedés 3 százalék lesz a tavalyi 2 százalék után.

A kormányfő bejelentette, hogy idén 11 millió új munkahelyet teremtenek, 1 millióval többet a tavalyinál és hogy a munkanélküliséget a városokban 4,5 százalékon akarják tartani. A kínai miniszterelnök a mintegy 2900 küldött előtt arról is beszélt, hogy a GDP-hez mért államháztartási hiány tavalyhoz képest az idén is 3 százalék lesz. Konkrét számokban ezt azt jelenti, hogy a deficit 345,16 milliárd dollárt tesz ki, 29 milliárd dollárral lesz magasabb 2016-hoz viszonyítva.  A miniszterelnök jelezte továbbá, hogy a kormányzati kiadásokat idén 5 százalékkal lefaragják.

Li Kö-csiang bejelentette, hogy folytatják a nehézipar visszaszorítását és a veszteségesen működő állami cégek felszámolását. Ennek keretében az idén 50 millió tonnával csökkentik az acéltermelési és 150 millió tonnával a széntermelési kapacitást. Ezen felül bezárnak szénnel működő erőműveket, ezek együttes energiatermelése mintegy 50 gigawatt. A kínai kormányfő a beszédében kitért arra, hogy idén 116,11 milliárd dollárt fordítanak vasúti pályák építésére és korszerűsítésére, 261 milliárd dollárt pedig gyorsforgalmi autóutak létrehozására, illetve a vízi közlekedés fejlesztésére. 

Kína - pénzügyi ágazaton kívüli - külföldi befektetéseinek értéke idén várhatóan 170 milliárd dollár lesz, ami nagyjából azonos a tavalyi 170,1 milliárd dollárral. 

Az általános várakozásokkal ellentétben a miniszterelnök nem közölt adatokat a katonai kiadások kapcsán. Szombaton a törvényhozás szóvivője azt mondta, hogy Kína mintegy hét százalékkal növeli idén védelmi költségvetését. Sokan arra számítottak, hogy vasárnap a miniszterelnök pontos számokat ismertet ezzel kapcsolatban. Röviddel a miniszterelnök parlamenti beszéde után a kínai védelmi minisztérium bejelentette, hogy a védelmi kiadások összege először lépi át az ezer milliárd jüant, és 1044 milliárd jüan (151 milliárd dollár) lesz az idén. A tavalyi kiadásokhoz viszonyított 7 százalékos növekedés a legkisebb bővülés az évtizedben, ami a kínai gazdasági növekedés lassulásával függ össze.