Erdogan annyira dühös, hogy már nácizni kezdte a németeket

"Azt hittem, hogy Németország már rég lemondott erről. Tévedtünk"

"Ez az eljárásmód semmiben sem különbözik attól a gyakorlattól, amely a nácik sajátja volt a múltban" - mondta Recep Tayyip Erdogan a Kadem nevű kormányközeli női szervezet vasárnapi isztambuli rendezvényén az Anadolu állami hírügynökség tájékoztatása szerint.

"Azt hittem, hogy Németország már rég lemondott erről (a gyakorlatról). Tévedtünk"

- jegyezte meg. A török államfő, aki több tízezer embert börtönöztetett be az elmúlt évben politikai okokból, azt mondta, Németországnak semmi köze sincs a demokráciához.

"Németország letért a demokrácia útjáról. Jelenlegi eljárásmódjának semmi köze a demokráciához, sőt az a náci rezsiméhez hasonlítható" - hangsúlyozta Erdogan. "Nem szeretnénk, ha a nácizmus újra felbukkanna" - tette hozzá.

A bevándorlók között kampányolnának

Az utóbbi napokban több olyan rendezvényt is lefújtak a hatóságok Németországban, amelyen török politikusok az elnöki rendszer bevezetését célzó alkotmánymódosítás mellett kampányoltak volna a helyi török közösség előtt. Gaggenau város önkormányzata Bekir Bozdag igazságügyi miniszternek és Nihat Zeybekci gazdasági miniszternek tiltotta meg, hogy népszavazási kampánygyűlést tartsanak.

Az alkotmánymódosításról döntő áprilisi referendumon a Németországban élő 3 milliós török közösségnek nagyjából a fele vehet részt.

A két ország külügyminisztere a jövő héten találkozik Németországban a téma megvitatása céljából.

A hollandokkal is összekaptak

A héten Hollandia is értésre adta: ellenzi, hogy török hivatalos tisztségviselők népszavazási kampánygyűlést szervezzenek a török közösség körében a török alkotmány jelentős módosítása támogatásának céljából. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter azonban szombaton kijelentette: Hága tiltakozása ellenére elutazik a március 11-re tervezett rotterdami nagygyűlésre, hogy az ott élő törököket az államfői jogkörök kiszélesítésének megszavazására buzdítsa.

Törökországban április 16-án tartanak népszavazást az alkotmánymódosításról, amely kiszélesítené a mindenkori államfő jogkörét, aki így a végrehajtó hatalom feje lenne. A változtatással megszűnne a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki tisztség.