Pánikol a francia politikai elit: mindenki Le Pen győzelmétől retteg

A mainstream pártok töketlenkedése miatt győzhet a Nemzeti Front.

Bugyborékol a politikai süllyesztő

A Deutsche Welle a jelenlegi elnök szavait idézi, aki egy mai, hat európai napilapban is leközölt interjúban úgy fogalmazott:

"A szélsőjobb ma erősebb, mint az elmúlt 30 évben bármikor. De Franciaország nem adja föl. Tudjuk, hogy ez a szavazás nem csak az országunk jövőjét dönti majd el, de Európáét is."

Hollande arra figyelmeztetett, hogy Le Pen győzelme Franciaország számára az eurózóna és az unió akár azonnali elhagyásával is járhat:

"Ez minden populista célja: elhagyni Európát, elzárni magukat a világtól és megálmodni a határok és műszaki zárak őrtornyokkal védett jövőjét."

A bukott politikájú elnök úgy véli, "legfőbb kötelessége" megakadályozni, hogy hazájában a nemzeti gondolat jusson diadalra. Nem véletlen, hogy a mostani felmérések szerint épp Hollande a modern Franciaország valaha volt legnépszerűtlenebb köztársasági elnöke...

A szétesés határán a hagyományos jobboldal

Eközben a mainstream jobboldal szép lassan beledöglik François Fillon jelöltségébe. A Breitbart információi szerint Nicolas Sarkozy, volt elnök már válságtanácskozás összehívását kezdeményezte, és jól ledorongolta az előválasztásokon győztes politikust.

Szerinte ugyanis azzal, hogy Fillon a felesége körül kirobbant botrány ellenére is ragaszkodik a jelöltséghez, "Le Pen malmára hajtja  a vizet".

Tagadja a francia elnökjelölt felesége, hogy semmit nem csinált havi 3700 euróért

Most először szólalt meg Penelope Fillon, akit azzal gyanúsított meg több mint egy hónapja a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség, hogy férje parlamenti asszisztenseként nem végzett tényleges munkát.

Sarkozy úgy véli, hogy ez a helyzet "tarthatatlan és mély nyugtalanságot kelt a franciákban", továbbá a Republikánus Pártot is megosztja, aminek következtében a konzervatívok több szövetségese is elpártolt az alakulat mellől az utóbbi napokban.

A párt vezetésének egy része Alain Juppéra szeretné lecserélni Fillont, aki egyelőre hajthatatlannak mutatkozik az indulást illetően, ezzel pedig valóban ezüsttálcán kínálná Le Pennek a konzervatív szavazóbázis egy részét, és ezzel a győzelem reális lehetőségét.

A közvélemény-kutatások továbbra is azt jelzik, hogy a Nemzeti Front vezetője a legnépszerűbb elnökjelölt, és jó eséllyel ő nyeri majd az április 23-ai fordulót, május 7-én pedig Emmanuel Macronnal mérkőzhet meg az államfői tisztségért. Eddig kizártnak tűnt, hogy Le Pen ebben a körben is győzedelmeskedni tudjon, azonban egyre több francia közéleti személyiség nagyon is valószínűnek tartja, hogy a szélsőségesnek titulált politikus asszony kerekedjen felül. Különösen abban az esetben, ha a konzervatív tábor elbizonytalanodó részét is magához tudja édesgetni.