Sokan vagyunk, de még mindig nem elegen

Lassan egy fél zászlóaljat is meg tudnánk tölteni államtitkárból, helyettes államtitkárból és miniszteri biztosból.

Januárban a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz és az erőforrástárcához 3-3, a fejlesztési, illetve a külügyi tárcához pedig 2-2 miniszteri biztos kinevezéséről jelent meg beszámoló a Hivatalos Értesítőben.

Az, hogy a miniszteri biztosok száma mégsem „szállt el” teljesen, azért lehet, mert a korábbi kinevezések egy része időközben lejárt. Ám így is összesen 66 miniszteri biztos dolgozik az Orbán-kormányban, a legtöbben, 27-en a Miniszterelnökségen, de az Emminél is már 14-en, míg a Szijjártó Péter vezette tárcánál heten vannak – derül ki a kormányzati honlap adataiból.

Az államtitkárok száma most 56-nál jár. Helyettes államtitkárból van most nekünk 108, a legtöbben továbbra is a Balog Zoltán vezette minisztériumban dolgoznak, ettől alig valamivel marad el a korábban állami bürokráciacsökkentést hirdető, Lázár János által vezetett Miniszterelnökség, harmadik helyezett pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium - írja a Magyar Nemzet.

A miniszterek, államtitkárok, helyettes államtitkárok száma szépen növekedett az utóbbi időszakban: az összlétszám a Bajnai-kormány alatt 85 volt, most viszont már 176, vagyis több mint a duplája. Furcsa módon akkor is szinte folyamatos volt a növekedés, amikor a kormány bürokráciacsökkentést, vagyis az állami alkalmazásban állók létszámának jelentős mérséklését hirdette meg. Bár eddig 39 központi hivatalt és minisztériumi háttérintézményt szüntettek meg jogutódlással, maga Lázár János ismerte el, hogy a harmadik Orbán-kormány idején nem csökkent, hanem nőtt a közszférában foglalkoztatottak száma.