Háborús állapotok a Kútvölgyiben, a kormány szerint 2018-ra rendezik a problémát

Katasztrofális állapotok uralkodnak a SOTE Kútvölgyi Klinikai Tömb épületeinél.

Egyre lejjebb csúszunk 

Az európai egészségügyi fogyasztói index (Europe Health Consumer Index – EHCI) legfrissebb, 2016-ra vonatkozó jelentése szerint a korábban még a felsorolás végén kullogó országok közül is többen elhúztak mellettünk (Szerbia, Görögország stb.), míg mi hátracsúsztunk. 

2015-ben a huszonhetedik helyre taksáltak minket, tavaly már a harmincadik helyre elegendő pontot szereztünk. Azaz míg a térség legtöbb országának az egészségügye dinamikus fejlődést mutat, addig a hazai egészségügy jóindulattal is csak stagnál. A vizsgálat során egyebek mellett a betegjogok érvényesülését, az ellátás hozzáférhetőségét, a gyógyítás eredményességét, a rendszer finanszírozottságát, a megelőzésre fordított figyelmet mérik.

Figyelemreméltó, hogy a jelentés szerzői kiemelik: Magyarország tagadni próbálja, hogy radikális egészségügyi reformra volna szüksége. Az EHCI szerint problémákat okoz a hálapénz.

Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke írásbeli kérdésében konkrét példaként a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb hírnevét, hagyományait, az orvosok felkészültségét és elkötelezettségét említette, ahol - tényleg nem túlzás - szinte háború utáni állapotok uralkodnak

Szerződés nincs, kivitelezési problémák viszont vannak

A jobbikos képviselő kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárától érkezett a válasz. Fónagy János maga is elismerte, hogy

"több projektelem tekintetében a Semmelweis Orvostudományi Egyetem nem rendelkezik kivitelezési szerződéssel".

Az államtitkár szerint a Sneider által említett jogvitáról a kedvezményezett tájékoztatta az Irányító Hatóságot, a tájékoztatás szerint a jogvita nem befolyásolja a projekt ütemezett lebonyolítását.

A jogvita miatt a kivitelezés ideiglenes megszakítása következtében jelentkező kivitelezési problémákat a fizikai befejezés határidejéig a kedvezményezett rendezni fogja - legalábbis Fónagy szerint. Reméljük, tényleg így lesz. 

Vidéken a helyzet rosszabb

Megkerestük Sneider Tamást, aki szerint a helyzet siralmasságáról bárki személyesen meggyőződhet, ugyanakkor az Országgyűlés alelnöke szerint ez pusztán a felszín, a probléma gyökere ennél mélyebb.

hálapénzbotrány kirobbanása, a János Kórházban felmondott rezidens orvosok esete mellett végeláthatatlan várólisták és orvoshiány jellemzi a hazai egészségügyet. Észak-Magyarországon - Salgótarjánban, Pásztón, Gyöngyösön és Hatvanban - a kórházak épülete ugyan rendben van, de a szakorvosok hiánya miatt a helyiek tekintélyes része az egészségügyi problémájával Budapestre utazik. Külön kategória az egri kórház, amelyet a szocialistákkal szemben sikerült megmenteniük a kórházvédőknek, de a kilátástalanság és a kórház szétlopása azóta talán még fokozódott is.