Nekünk lettek kitalálva – Egy különleges kiadvány és egy nőnapi klip a Dorothytól

„Mindig hittünk a saját mesénkben / És most itt vagyunk, hogy megéljük ezt a nagy csodát.”

 - Egyvalakinek köszönhető a lemezcím és az 555 koncepciója, vagy közösen ötletelgetve találtátok ki, hogy ilyen jellegű legyen a harmadik kiadványotok?

Klo: - Amikor belevágtunk, annyi biztos volt, hogy nem egy új 10-12 tételes albummal szeretnénk kijönni. Épphogy befejeztük a Jobb, ha hozzászoksz! lemezünk munkálatait, amikor már az 555-ön dolgoztunk. Valami különlegeset akartunk az ötödik születésnapunkra, adni egy kis újat is, de felölelni az elmúlt öt év munkáját is. Így született öt új dal, öt régit pedig teljesen más stílusban lehet hallani a korongon. Ezzel magyarázható a három darab ötös: 5 év, 5 új dal, 5 régi szám új köntösben. A lemez címe már 2016 év elején megvolt, az ötletet pedig, ha jól emlékszem, Varga Zoli, a producerünk dobta be.

 - Két teljes lemezzel és számtalan koncerttel a hátatok mögött az új dalok könnyen összeálltak? A közeljövőben ezekből is lehet kirobbanthatatlan tétel a Dorothy koncertműsorában?

Brigi: - Úgy gondolom, hogy sosem lesz könnyebb idővel új anyagot kihozni. Pont, hogy benned van az, hogy felül kell múlnod az előzőt, jobbat akarsz csinálni. Azért most sokkal tudatosabban álltunk az 555 munkálataihoz, nem voltunk annyira zöldfülűek. Ugyanannyira – ha csak nem még jobban – odatettük magunkat, mint eddig, de ezt nem is lehet máshogy csinálni. Vagy beleadsz mindent vagy semmit.
Szerintem ennek eredménye nálunk, hogy az album öt új dala közül az összes erősre sikerült, így mindet játsszuk, ha a műsoridőnk megengedi. De sajnos vannak bulik, amikor válogatni kell, hogy melyik szám nem fér már bele az időbe, de ilyenkor is az Igazi szenvedély, a Te vagy a szívverésem és a Girls On Stage kihagyhatatlanok.

 - Mi alapján választottátok ki a feldolgozandó öt dalt? Mivel nem szimpla, teljesen alapra vett akkordozásról beszélünk, megkockáztatom, hogy ezekkel az átiratokkal is annyi melótok volt, mintha még további új nótákat rögzítettetek volna. Mi a cél ezekkel a lájtosabb verziókkal? Idővel terveztek esetleg nagyobb lélegzetű, tehát teljes hosszúságú koncerteket akusztikus megszólalással?

Brigi: - A választásunk úgy esett erre az öt dalra, hogy ezekben volt még valami plusz, amit sajnos nem tudtunk megmutatni az első kiadott verziókban. Volt, ami akusztikusan működött, volt amit „remixelni” kellett, de mindenképp ezt egy színesítésnek, egy kis újragondolásnak szántuk. Kaptunk olyan visszajelzést, hogy az illetőnek eddig is tetszett a dal és szerette, de miután hallotta a light verziót, teljesen azonosulni tudott vele és így még közelebb érezte magához.
Egyébként a közeljövőben nem tervezünk teljes akusztikus koncertet, de azt el tudom képzelni, hogy a Dorothy light dalok közül egyet előadunk az eredeti verzió helyett, mellett vagy akár vegyítve is.

 - Az album megjelenésekor a Mahasz listán dobogó közelben nyitott, sőt visszahúzta a Top 40-be a két korábbi lemezeteket is. Egy-egy ilyen alkalommal mi a reakciótok? Jóleső megelégedettség tölt el titeket, vagy azonnal még további erőbedobásra sarkall?

Klo: - Szerintem nincs olyan zenekar, akit ha látja az összes eddigi művét egyszerre a Mahasz listán, ne töltené el jóleső megelégedettség (még ha a mi esetünkben „csak” három korongról is van szó). És ezzel együtt ahogy mondod, még nagyobb erőbedobásra sarkall minket, hiszen látjuk, hogy van értelme annak és van igény arra, amit csinálunk. Ezek a helyezések még keményebb munkára ösztönöznek minket, hiszen a saját mércénk is magasabbra kerül magunkkal szemben.

 - A HammerWorld Magazin szokásos év eleji közönségszavazásán négy kategóriában is Top 10-es lett a Dorothy. Egy öt (illetve már hat) éves zenekartól ez bizony megsüvegelendő teljesítmény! Számotokra mennyire fontosak ezek a visszajelzések? Gondolom, privát levelekben vagy a koncertek előtt-után jócskán találkoztok személyes véleményekkel is, de ország-világ elé tárva azért ez másabb érzés lehet.

Dodo: - Természetesen nagyon örülünk az idei helyezéseinknek is! Hiszen ezekről mi nem tudunk előre, ezért tényleg meglepetés nekünk, amikor meglátjuk a friss ropogós Hammerben. (nevet) Itt is hadd köszönjük meg a bizalmat a szavazóknak. Puszi nekik!

 - Sokan úgy tartják, hogy egy zenekar életében a harmadik lemez a vízválasztó. Az 555 esetében ez igaz lehet?

Brigi: - Én nem így gondolom, hogy a harmadik lemez a vízválasztó. Persze sok példa van erre, de ugyanakkor arra is, hogy a második vagy épp az ötödik lesz az. Lehet, hogy egy új dal elég hozzá, de nem is gondolná senki, hogy épp mi fog kelleni vagy mi lesz az, ami eldönti, hogy sikeres lesz-e vagy bukó egy album. Sikerült öt olyan új számot írni az 555-re, melyek már most nagyon erős Dorothy dalok, viszont még csak most kezdjük megturnéztatni a legfiatalabb gyerekünket, úgyhogy a vízválasztásról jelen pillanatban nem tudunk mit mondani. (nevet)

 - A saját lemez elkészülte és a masszív koncertezés mellett még egy vendégszereplés is befért, ami már hallható a Dorothyénál jóval marconább stílusú PMA lemezén. Felkérésre vagy önként jelentetek meg a hardcore banda stúdiófelvételeinél? Lesz-e esetleg ilyen jellegű folytatás, akár mással is?

Dodo: - Felkérés alapján működtünk együtt a fiúkkal. Egyik nap érkezett tőlük egy levél, hogy milyen terveik lennének, mit szólnánk ha… Egyöntetű volt a döntés a csajokkal, miszerint vágjunk bele, próbáljuk ki. Miután felvettük a dalt, rittyentettünk hozzá gyorsan egy klipet is. Nagyon jól éreztük magunkat. Jelenleg nem gondolkodunk folytatáson, de biztos van az a felkérés, amire nem lehetne nemet mondani. (nevet)

 

 - Előző interjúnkban – többek között – már szó esett arról, hogy önálló bulikat is csináltok, ősszel pedig néhány sportcsarnokos koncerten is részt vettetek, egy (vélhetően) új közönségréteg előtt. Hogyan kerültetek a Pallai Produkció „közelébe”, és a Kárpátia, Ossian, Lord társaságába?

Klo: - Azt hiszem, pár éve az első Metal Ligetes koncertünkön kerültünk közelebbi kapcsolatba a Pallai Produkcióval, „Pallaiékkal”, pontosabban akkor indultak a dolgok. Aztán teltek az évek, jöttek az újabb lehetőségek általuk is, illetve egyéb bulik, ahol közvetve találkoztunk velük. Láttak, látnak bennünk fantáziát és ennyi elég is ahhoz, hogy segítsék a munkánkat. Év elejétől pedig még szorosabb a kapcsolatunk velük. A Kárpátia, Ossian, Lord zenekarok társasága is a Pallais rendezvényeknek köszönhető.

 - Milyen tapasztalatokat gyűjtöttetek ezeken a fellépéséken? Milyen kollegiális viszonyt sikerült kialakítani a nagy „öregekkel”, valamint hogyan fogadott titeket ezeknek a rendezvényeknek a közönsége? Mivel idén is lehet majd látni, hallani a Dorothy-t ilyen koncerteken is, gondolom, nem sikerültek rosszul az eddigi bulik sem.

Dodo: - Az eddigi Pallai bulikon mindig jól éreztük magunkat, a színfalak mögött is kiváló a fogadtatás. (nevet) Még ismerkedünk a nagy „öregekkel”, de eddig ők is pozitív csalódások voltak számunkra. Reméljük fordítva is igaz. Nagyon jó és hűséges a közönségük, örülünk, hogy a rockon belül más-más közegekbe is eljutunk.

 - Eddigi élőszereplős klipjeitek igen ötletesek, látványosak. Nem titok, hogy ezt az interjút a Girls On Stage dalotokhoz forgatott videó megjelenéséhez időzítettük. Mesélnétek ennek megszületéséről, elkészültéről?

Dodo: - Emlékszem a napra, amikor a lányokkal a próbateremben elkezdtük gyúrni ezt a dalt. Akkor nagyon reméltem, hogy pontosan ez fog megszületni végkifejletként. Nagyon szeretjük ezt a nótát is. Nekem személyes kedvencem a Dorothy repertoárból. Hajnal Ádámtól – akivel az Amikor a kettő-négy forgatásán is dolgoztunk – kaptunk egy ötletet, hogy mi lenne, ha régi „elemeket” is feltüntetnénk az új klipben. Ezért megkerestük a fiúkat, akik a Jobb, ha hozzászoksz! videójában szerepeltek és szívesen jöttek most is. A forgatás egy nap alatt lezajlott, kora reggeltől késő estig, egy gyöngyösi autószerelő műhelyben, ahol minden adott volt.

 - Két hete hazai pályán egy hangulatos koncerttel elindítottátok a 2017-es szezont. Hogyan érzitek, milyen év vár a Dorothyra?

Klo: - Nagyon nagy lendületet és erőt kaptunk akkor Gyöngyösön. Ennél jobb évkezdést szerintem nem is kívánhattunk volna, és ezt tényleg őszintén mondom! Volt egy kis „vizsgadrukk” bennünk, hiszen eltelt pár hét a tavalyi utolsó koncert óta, de szerencsére minden rendben volt. Pörgős évünk lesz, legalább is a jelenlegi állás szerint. Sok-sok tervünk van, amelyek egy részének az eredményét a közönség nem idén fogja látni, de már most nagy előkészületeket igényelnek. A koncertek mellett egy tucat egyéb feladat vár ránk, de erről még nem mondhatunk többet. (nevet)

fotók: Radó Norbert (Photo: in-visible), Nagy Dávid; lemezborító: Devecz Ádám