Orbán szembement a lengyel kormánnyal, Tuskot támogatta

A lengyel kormány tiltakozása ellenére Donald Tusk marad az uniós tagállamok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke.

Az elemzők szinte biztosra vették Tusk újraválasztását annak ellenére is, hogy a lengyel kormány nemrégiben váratlanul bejelentette, Jacek Saryusz-Wolski európai parlamenti képviselő személyében ellenjelöltet indít az Európai Tanács élére.

A posztért így két lengyel jelölt "csapott össze", de a teljesen esélytelennek tartott Saryusz-Wolski csütörtökön végül visszalépett. A szavazáson a huszonnyolc tagállami vezető közül huszonheten Tusk mellett tették le a voksukat, egyedül Beata Szydlo lengyel miniszterelnök nem támogatta az eddigi elnök újraválasztását.

Érdekesség, hogy Orbán Viktor is szembement egyik legfőbb szövetségesével, a Jacek Saryusz-Wolskit támogató lengyel kormánnyal, és az Európai Néppárt tagjaként, tartva magát a pártfegyelemhez, Tuskra voksolt.

 Az Európai Tanács elnökének mandátuma két és fél évre szól és egy alkalommal megújítható. Az elnök képviseli az Európai Uniót a nemzetközi színtéren, valamint ő hívja össze és vezeti le a tagállami csúcsvezetők üléseit.