Nem támogatja a kormányzat a béruniót

Így csak gyengülhet a kelet-közép-európai összefogás.

Ezt Lázár János kancelláriaminiszter jelentette ki lapunk érdeklődésére a csütörtöki Kormányinfón, mindezt azzal indokolta, hogy a magyar bérek már most sokkal nagyobb mértékben növekednek, mint a nyugat-európaiak.

Az persze, megint nem mindegy, hogy honnan indul ez a növekedés, mindenesetre arra kaptunk ígéretet, hogy a következő három évben emelkedni fognak a magyar bérek.

Érdekes volt arról is értesülni, hogy Lázár János szerint lezárult az az időszak, hogy a versenyképességet az olcsó magyar munkaerőben méri a magyar kormányzat – ez mondjuk jó lenne.

Az viszont kifejezetten aggasztó, hogy a magyar kormány nem áll a béruniót célzó kezdeményezés mögé – pedig ezen ügy mentén végre létrejöhetne az oly régóta várt kelet-közép-európai összefogás.

Mint ismert, a Jobbik elnöke, Vona Gábor tavaly decemberben jelentette be, hogy útjára indít egy európai kezdeményezést annak érdekében, hogy az Európai Unió kénytelen legyen foglalkozni azzal a megkülönböztetéssel, hogy a magyar (és térségbeli) munkások ugyanazért a munkáért kevesebb bért kapnak, mint nyugat-európai kollégáik.