Simicska: Meggyőződésem, hogy a Fidesz meg fog bukni 2018-ban

"A következő választás győztese egészen más lesz.”

Simicska Lajos fia a Károli Gáspár Református Egyetemen végzett történelem szakon, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karára járt, de a harmadik évre elfogyott a lelkesedése, „és jöttek más dolgok is”.

„Úgy hozta az élet, hogy 'élesítenem' kellett magam. Ebben a helyzetben, amikor óriási harc és küzdelem folyik, amikor nagyon fontos dolgok dőlnek el, valahogy nem éreztem magam elég hasznosnak zh-kat, beadandókat írva és vizsgákra készülve. Azt gondoltam, a munkával hasznosabb leszek. Így lettem közel egy éve a Magyar Nemzet társügyvezetője”

- mondta a Zsúrpubinak Simicska fia.

A 2014-es választások után egyre jobban érdeklődött a magyar politikai élet iránt. Állítása szerint élhette volna a boldog és gondtalan egyetemisták életét is, mindenféle küzdelem, illetve kötelezettség nélkül, de úgy volt vele, „miközben olyan dolgok történnek az országban, amelyek megkeserítik az emberek mindennapjait, nem lenne helyes, ha egy fiatalember mindenféle harctól, illetve küzdelemtől elmenekülne”.

„Nagyapám, apám élete is arra tanított, ne fussak el az ilyen helyzetek elől.”

A Magyar Nemzet társügyvezetői pozíciójával kapcsolatban azt mondta, rengeteget tanul, de sok tapasztalatot kell még szereznie, azonban nagyon élvezi a közös munkát, ami szerinte egy folyamat része.

„Ha le kellene egyszerűsítenem, akkor azt mondanám, nagyon szeretem azt, amit csinálok.”

A jelenlegi sajtóviszonyokról úgy vélekedett, nem egyszerű, de nem is reménytelen, annak ellenére, hogy ezt próbálják beállítani és elhitetni az emberekkel.

„De nem szabad belenyugodni, van értelme küzdeni! A jelenlegi hatalomnak az az érdeke, hogy kialakuljon az országban egy általános érdektelenség és lemondás, hogy ezzel a kormánnyal szembeszállni nem érdemes, hiszen úgy sincs remény. Ugyanezt próbálják sugallni a politikai ellenfelek irányába is: inkább már azelőtt dobd el a kesztyűt, és menj zuhanyozni, mielőtt kiállnál a küzdőtérre. És ez a médiában is így zajlik. Itt is azt akarják elhitetni, hogy reménytelen az egész, mert a Fidesz mindent elfoglal, mindent bezárat, mindent elvesz, mindenkit ellehetetlenít. Azt sulykolják, hogy semmilyen ellenállásnak nincs értelme.”

Simicska fia szerint az a kormány törekvése, hogy minden lehetséges platformot, elérhető felületet ilyen vagy olyan módon próbáljanak megszerezni, elfoglalni.

„Megvásárolják, bedarálják, vagy anyagilag ellehetetlenítik, teljesen mindegy; mindegyikre lehet példát mondani az elmúlt évekből. Azonban a mai digitalizált médiatérben ez a törekvés értelmezhetetlen. Orbánék a nyolcvanas, kilencvenes években ragadtak ezzel a típusú médiafelfogással. Azt viszont elfelejtették, hogy időközben megváltozott a világ.”

Simicska Ádámot arról is kérdezték, hogyan érintette, amikor többen felálltak és átmentek a kormányközeli médiumokhoz.

„Aki a Magyar Időknél vagy az Echo TV-nél - és sorolhatnánk tovább a lakájmédia portfolióját - szeretne dolgozni, az menjen. Ezek a médiumok nem tudnak abban gondolkodni, hogy valakit csak azért igazolunk le, mert jó újságíró. A szekértábor fenntartásában érdekelt és szocializálódott világtól ez teljesen idegen, nem is tudják értelmezni. Egyébként minden híresztelés ellenére erről szól a Magyar Nemzet Szalon, ahova pártállástól és világnézettől függetlenül hívunk meg értékes közéleti szereplőket, gondolkodó értelmiségieket, különböző tudományterületek szakértőit. Szerintem az hasznos egy ország számára, ha ilyen is van.”

Az olimpiai népszavazásról elmondta, az igazi tétje nem az volt, hogy a magyarok szeretnének-e budapesti olimpiát vagy sem, hanem jóval többet jelentett, és valójában ezért nem merték felvállalni Orbánék a megmérettetést, „ezért futamodtak meg”. Simicska Ádám szerint a népszavazás egy lehetőség lett volna az emberek számára, hogy két parlamenti választás között véleményt mondjanak a kormányzásról.

„Az az örökbecsű eset jut eszembe erről, amikor Gyurcsány Ferenc éppen magyarázta a 2008-as szociális népszavazás bizonyítványát. Horn Gábor, nem figyelve az őt éppen vevő kamerákra, így kommentálta Gyurcsány magyarázkodását: ’Nem azt mondták Feri, azt mondták, hogy menj a picsába!’. Körülbelül erről szólt volna a mostani népszavazás is. Ezért nem lesz megtartva.”

Orbán Viktor egykori barátjának fia azt is kijelentette: meggyőződése, hogy a Fidesz meg fog bukni 2018-ban. A Zsúrpubinak úgy vélekedett: a kormánypárt korántsem olyan erős, és nincs olyan jó pozícióban, mint ahogyan azt próbálja magáról elhitetni.

„Ez az egész egy Patyomkin-falu, egy politikai blöff, egy egyszerű kamu. A következő választás győztese egészen más lesz.”

Simicska Ádám úgy fogalmazott: a következő parlamenti választás igazi, valós tétje egyetlenegy dolog, mégpedig az, hogy Vona Gábornak sikerül-e megszerezni a kétharmadot.

A nagyvállalkozó fia ezt arra alapozza: látszik, nincsenek rendben a dolgok az országban.

„Számtalan jel mutat arra, hogy ezt nemcsak én gondolom így, hanem az emberek többsége is. Ez előrevetíti, hogy hatalmas meglepetések lesznek 2018 tavaszán. A Fidesz valódi küzdelme abban merül majd ki, hogy a mandátumok egyharmadát meg tudják-e szerezni. Vona Gábor pedig az egyetlen komolyan vehető jelölt.

A baloldali „összefogásról” is véleményt mondott:

„Demeter Márta Magyar Szocialista Pártból történő kilépésének indoklása és más egyéb érdekes jelek után szerintem nincs értelme a baloldalról beszélgetni.”

Szerinte az idő majd azt is eldönt, igaz-e, hogy a Fidesz bevásárolta magát a baloldali pártokba, illetve a baloldali médiába.

„(…) az elmúlt hónapok történései alapján nem gondolom, hogy ez csak szóbeszéd. Egy klasszikust idézve: az idő igaz, s eldönti azt, ami nem az.”