Mégis történtek rendőri túlkapások a déli határon a migránsokkal szemben

Több mint 40 esetben indult nyomozás rendőrök ellen.

A lap cikkéből kiderül, hogy a feljelentések tárgya 40 esetben hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette, míg a további 4 esetben közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntette volt. A feljelentések alapján az ügyészség 40 esetben rendelt el nyomozást, 2 esetben a feljelentés elutasításáról határozott, míg 2 feljelentést az elbírálására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatósághoz tett át.

Az elrendelt 40 nyomozásból eddig 2 ügyben került sor vádemelésre, amelyekben gyorsított eljárásban már jogerős ítélet is született. A bíróság mindkét esetben pénzbüntetést szabott ki.

Harminckét ügyben megszüntették a nyomozást, ezek közül 31 esetben bizonyítottság hiányában, 1 esetben pedig bűncselekmény hiányában. Egy ügyben felfüggesztették az eljárást. Öt nyomozás jelenleg is folyamatban van.

A tájékoztatásból az is látszik, hogy mindössze 11 esetben volt a sértett, vagy annak a jogi képviselője a feljelentő, tizennégyet valamelyik rendőri szerv, kettőt ügyészség, ötöt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság képviselője, egyet az Európa Tanács Kínzás Ellenes Bizottsága, kilencet az Orvosok Határok Nélkül Szervezete, míg egyet a Magyar Honvédség, illetve egyet a Szegedi Fegyház és Börtön tett.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az Orvosok Határok Nélkül szervezet szerint a magyar hatóságok emberei bántalmazták a migránsokat, azonban ezt az Alfahírnek a határon szolgáló rendőrök és katonák cáfolták.