Az átlag budapesti mozgássérült luxusautóval jár

Budapesten hosszú évek óta űznek széles tömegek sportot a rokkantkártyával való visszaélésből.

Egy Magyarországra látogató külföldi ismerősöm a várost járva arról érdeklődött, hogy nálunk miért ilyen gazdagok a mozgássérültek, mert tapasztalatai szerint szinte mindegyik luxusautóval jár. Ezt onnan gondolta, hogy minden második tízmilliós autócsoda ablakában ott virított a mozgásában korlátozott személy parkolására jogosító igazolványa. Megnyugtattam, hogy hazánkban sincs számottevően több mozgásában korlátozott személy, mint bárhol a máshol a világon, csupán nálunk többen csalnak a rokkantkártyákkal.

Persze, véletlenül sem szabad azt állítani, hogy minden luxusautótulajdonos svindlizne a kártyával, hiszen egy mozgásában korlátozott személynek is lehet jó kocsija. De az is tagadhatatlan tény, hogy rengeteg a visszaélés, mindezt igazolja, hogy évente százas nagyságrendben indít büntetőeljárásokat ilyen ügyekben a rendőrség.

A kártyával ingyenesen lehet parkolni Budapesten, ezzel a belvárosi, óránként ötszáz forint feletti parkolási díjakat figyelembe véve igen sokat lehet spórolni. A legtöbbször az történik, hogy a kártya ugyan eredeti, csak éppenséggel az annak használatára jogosult személy nem utazik az autóban. Ingyen parkolásra jogosító kártyát ugyanis szinte bárki kaphat, akinek van egy idős rokona. Az így csaló sofőröket nagyon nehéz kiszűrni, ugyanis be kell bizonyítani, hogy nem szállított mozgáskorlátozottat. A hamis, vagy lopott kártyák esetében könnyebb a helyzet, azokat a sorszámuk alapján pillanatok alatt kiszűrik a hatóságok.

A budapesti parkolás problémáira Sneider Tamás, a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet:

Végy egy kártyát, és parkolj ingyen! Ez a szabály érvényesül Budapesten. Rengeteg a visszaélés, amit nehéz bizonyítani, valamint az is tény, hogy egy luxusautó, limuzin, cabrio vagy sportterepjáró műszerfalára kihelyezett kártya nem feltétlenül csalás.

A bejegyzéshez fényképet is csatolt, a rokkantkártyákkal parkoló luxusautókról.

Az igazolvánnyal való visszaélés közokirat-hamisításnak minősül, amiért akár három év börtönt is lehet kapni, bár ezért önmagában ritkán szoktak valakit a rácsok mögé küldeni. A lebukott csaló a komoly bírságot azonban szinte biztosan nem ússza meg, ez bizonyos esetekben akár több millió forint is lehet.